FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo naftna tržišta

LONDON, 15. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačeg dolara i strahovanja u vezi s prognozom potražnje za energijom u najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u srpnju pale 1,68 dolara na 118,48 dolara za barel, da bi se kasnije oporavile na 118,70 dolara za barel. Na američkom su tržištu bile niže za 50 centi, te se barelom trgovalo po 98,87 dolara.

Ministri financija eurozone nisu se u utorak mogli dogovoriti o sudjelovanju privatnih vlasnika grčkih državnih obveznica u financiranju novog paketa pomoći za Grčku. Time je teret te zadaće prebačen na leđa francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel uoči njihova sastanka krajem tjedna.

Takav je rasplet pritisnuo euro, koji je u srijedu oslabio jedan posto prema dolaru. Jača američka novčanica nagriza potražnju za naftom jer slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

"Dolar je ojačao a euro oslabio a nad tržištem se nadvijaju grčki problemi", sažeo je stanje na tržištima Olivier Jakob iz švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix.

U međuvremenu su podaci Američkog instituta za naftu u utorak pokazali rast zaliha benzina u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela, i to u jeku američke sezone vožnje, što je zabrinulo tržišta. Taj je podatak potisnuo u drugi plan onaj o padu zaliha sirove nafte za tri milijuna barela.

Ulagače brine i podatak da je prosječna potražnja za benzinom u SAD-u u protekla četiri tjedna pala za jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, potpirujući bojazni u vezi s prognozama potražnje u SAD-u.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak porasla za 26 centi u odnosu na prethodni dan, na 113,59 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙