FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz Kine pritisnuli cijene nafte

LONDON, 1. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je u petak nadomak 111 dolara nakon što su kineski podaci pokazali naglo usporavanje industrijske proizvodnje dok tržišta čekaju natječaje za prodaju naftnih zaliha koje je u opticaj pustila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,40 dolara na 111,08 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 1,06 dolara i iznosila 94,36 dolara.

Tržište je pogodio podatak da je kineski službeni indeks menadžera nabave (PMI) za lipanj neočekivao pao za 50,9 bodova, nakon što su slabija globalna potražnja i oštrija monetarna politika smanjile proizvodnju. Analitičari su očekivali vrijednost od 51,3 boda, pokazala je anketa Reutersa.

Ulagače uznemiruje mogućnost usporavanja rasta u zemlji koja je glavni motor svjetskog gospodarstva, budući da američko gospodarstvo posustaje a Europa se bori sa dužničkom krizom.

Iako je grčki parlament ovaj tjedan glasovao za paket štednje, sumnja se hoće li vlada u Ateni moći provesti obećane rezove, s obzirom na nemire na ulicama.

"Euforija nakon grčkog glasovanja splasnula je pa podrška s te strane blijedi", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka. Očekuje se da će se fokus tržišta sada okrenuti američkim podacima o aktivnostima u proizvodnom sektoru.

"Ako i ti podaci pokažu usporavanje gospodarstva, to će pritisnuti cijene nafte“, kazao je Fritsch.

Ulagači se također pitaju kako će tržište apsorbirati otpuštanje zaliha nafte Međunarodne agencije za energiju, nakon što su Njemačka, Nizozemska i Sjedinjene Države počeli prikupljati ponude za kupovinu odmrznutih barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,50 dolara što znači da je bila 1,31 dolar viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙