FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarske brige i jači dolar spustili cijene nafte

LONDON, 5. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima, pogođene zabrinutostima oko izgleda za globalno gospodarstvo, grčkom dužničkom krizom i jačanjem dolara.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je tako za 21 cent, na 111,18 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je smanjena za 14 centi u odnosu na prošli petak, na 94,80 dolara. Američka financijska tržišta u ponedjeljak nisu radila zbog državnog praznika.

Za loše raspoloženje dijelom su zaslužne vijesti iz Kine koje su potaknule zabrinutosti vezano uz rast globalnog gospodarstva. Taj drugi najveći svjetski potrošač nafte i jedan od najvećih potrošača sirovina bilježi usporavanje gospodarskog rasta, što je znak za uzbunu na financijskim tržištima jer potiče bojazni od velikog pada potražnje i drugih štetnih posljedica.

"Čini se da rast kineskog gospodarstva usporava. Gotovo svi gospodarski pokazatelji su slabi, uključujući i one o potražnji. Kina uvijek brine tržišta jer je veliki potrošač", kazao je Christophe Barret, globalni naftni analitičar u Credit Agricoleu.

U Europi je početni optimizam izazvan odlukom ministara financija eurozone o isplati nove tranše kredita Grčkoj ubrzo splasnuo nakon što je agencija za izdavanje rejtinga Standard & Poor's iznijela negativnu ocjenu vezano za planirani novi paket pomoći za Grčku.

Pritisak na cijene nafte proizlazi i iz jačanja dolara, koji je prema drugim važnim svjetskim valutama ojačao 0,3 posto, zbog čega je nafta, čija je cijena iskazana u dolarima, poskupjela za imatelje drugih valuta.

Za nove smjernice tržišta će pratiti novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a, poglavito o zaposlenosti, čija se objava očekuje krajem tjedna. Prije toga pozornost će usmjeriti najnovijim tjednim podacima o naftnim zalihama u SAD-u, koji se očekuju u srijedu i četvrtak.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela njezine košarice nafte u ponedjeljak blago uvećana u odnosu na petak, za 42 centa, na 106,92 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙