FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne dionice glavna podrška europskim burzovnim indeksima

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su i dalje najveću podršku dobivali od nastavljenog uzleta bankovnih dionica, nakon što je grčki parlament prihvatio ključni zakon o provedbi mjera štednje.

Londonski indeks Ftse bio je tako na dobitku 0,24 posto, na 5.960 bodova, dok je frankfurtski DAX bio gotovo nepromijenjen, na 7.375 bodova, a pariški CAC pak kliznuo za 0,1 posto, na 3.978 bodova.

Podršku bankovnim dionicama pružilo je usvajanje ključnog zakona u grčkom parlamentu, kojim su zajmodavci uvjetovali isplatu nove tranše kredita.

Bankovne dionice u takvom su ozračju bile najveće dobitnice jer su ulagači i dalje kupovali dionice snažno pogođene dužničkom krizom u eurozoni.

U europskom bankovnom sektoru prosječan dobitak na vrijednosti dionica iznosio je 1,3 posto.

Među istaknutijim dobitnicima bile su njemačke i francuske banke, koje su najizloženije grčkom dugu. Pritom su dionice Commerzbanka, Societe Generalea i BNP Paribasa ojačale u rasponu od 1,1 do 2,8 posto. Dionicama francuske banke Credit Agricole vrijednost je porasla za 0,6 posto.

Dugoročni rizici za bankovni sektor ipak ostaju i dalje prisutni, tumače analitičari, zbog zabrinutosti oko toga hoće li Grčka provesti u djelo te mjere štednje, dok detalje novog paketa pomoći tek treba finalizirati.

"Uzlet bankovnih dionica u ozračju olakšanja nastavlja se, no Grčkoj predstoji i dalje čitav niz prepreka koje mora premostiti. Grčko gospodarstvo strukturno je slabo a porezni i sustavi državnog sektora i dalje su neučinkoviti. Naše temeljno stajalište je nepromijenjeno i sugerira smanjenje ulaganja u europskim dionicama", tumači Richard Batty, strateg za globalne investicije u Standard Life Investmentsu.

Indeks Tokijske burze ojačao je 0,53 posto, na 9.868 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙