FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

NEW YORK, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer su ulagači bili suzdržani nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, a na oprez ih je navelo i smanjenje kreditnog rejtinga Portugalu.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 12.569 bodova, a S&P 500 indeks 0,13 posto, na 1.337 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,35 posto, na 2.825 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna vodeći indeksi porasli više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni skok u dvije godine, smirivanje tržišta bilo je očekivano.

„S obzirom na snažan rast prošloga tjedna, nije iznenađenje što je sada teže pokrenuti tržište. Ono je u osjetljivoj fazi, pa se očekuje veća volatilnost. U idućem razdoblju tržište će malo rasti, malo padati, kao što su prošloga tjedna cijene snažno porasle, a prethodnih tjedana slabile“, kaže Hayes Miller, direktor u fondu Baring Asset Management.

Osim rješavanja grčke dužničke krize, prošloga je tjedna ulagače oraspoložilo nekoliko boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka.

Jučer je, pak, objavljeno da su nove tvorničke narudžbe u SAD-u u svibnju porasle 0,8 posto, što je nešto ispod očekivanja analitičara.

Ulagače je na oprez navela i odluka agencije Moody's o smanjenju kreditnog rejtinga Portugala na status 'bezvrijedan' jer ta članica eurozone možda neće moći smanjiti proračunski deficit koliko je planirala, pa bi joj mogao zatrebati još jedan paket međunarodne financijske pomoći.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,0 milijardi dionica, dok dnevni prosjek u dosadašnjem dijelu godine iznosi 7,55 milijardi.

Rast Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom, 8-postotnom skoku cijene dionica Netflixa, nakon što je ta kompanija najavila širenje njezinog online video servisa u 43 zemlje Latinske Amerike i Kariba.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 6.024 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 7.439 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 3.978 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙