FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište ne potiču ni dobri signali iz svijeta

ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz nisku likvidnost i nevelike oscilacije Crobexa, jer je tržište uronilo u ljetnu letargiju, pa ga ne uspijevaju potaknuti ni dobri signali sa svjetskih burzi.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,42 posto, na 2.230 bodova, dok je Crobex10 pao 0,52 posto, na 1.207 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 23 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna kuna više nego dan prije.

Najveći je promet jučer, 3,5 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,26 posto, na 256,03 kune.

Na listu milijunašica uvrstile su se još samo dvije dionice. Uz promet od 1,5 milijuna kuna, dionica Petrokemije poskupila je 2,8 posto, na 204,60 kuna.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle ostala je, pak, nepromijenjena na otprilike 1.427 kuna, a promet njome iznosio je 1,5 milijuna kuna.

„Likvidnost je niska, nema domaćih vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti tržište, pa je na tržištu zavladala ljetna letargija. Stoga danas očekujem stagnaciju Crobexa“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Domaće ulagače ne uspijevaju ohrabriti ni dobri signali sa svjetskih tržišta. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer je grčki parlament prihvatio i drugi ključni zakon u vezi proračunske štednje.

Time su ispunjeni uvjeti međunarodnih zajmodavaca za odobrenje nove tranše kredita, pa će Grčka početkom srpnja biti u stanju isplatiti dospjele dugove.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks skočio je jučer 1,25 posto, dok je S&P 500 porastao 1,01, a Nasdaq indeks 1,21 posto.

Ulagače su jučer ohrabrili i podaci čikaškog Instituta za menadžere nabave (PMI) o neočekivanom rastu industrijske aktivnosti i novih narudžbi na području srednjeg zapada, što je ublažilo strahovanja od prebrzog usporavanja američkog gospodarstva.

„PMI indeksi su vrlo značajni jer ukazuju na industrijsku aktivnost najvećih svjetskih gospodarstava. Čikaški PMI bio je bolji od procjena, dok je jutros objavljeno da je kineski pao više od očekivanja. Danas će biti objavljen i PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni, koji bi također mogao usmjeriti tržište“, kaže Laća.

Međutim, optimizam na svjetskim tržištima ne potiče domaće ulagače. Za usporedbu, u posljednja četiri dana najvažniji američki S&P 500 indeks osvojio je 4,1 posto, dok je Crobex od početka tjedna oslabio 0,54 posto.

Doduše u utorak i srijedu Crobexi su porasli, no u četvrtak su ponovno pali.

„Rast Crobexa zaustavljen je na 100-dnevnom običnom prosjeku od 2.245 bodova, dok mu se podrška nalazi na 100-dnevnom eksponencijalnom pomičnom prosjeku od 2.215 bodova. Probijanje jedne ili druge strane trebalo bi dati naznaku daljnjeg kretanja Crobexa“, kaže Laća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙