FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni i pad kineskog izvoza spustili cijene nafte

LONDON, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara nakon što su strah od širenja dužničke krize u eurozoni i pad kineskog uvoza sirove nafte potpirili zabrinutost u vezi s usporavanjem potražnje.

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u kolovozu pala je 1,54 dolara na 116,79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,18 dolara nižoj cijeni od 95,02 dolara.

Nakon objave podataka o američkoj zaposlenosti u petak ulagači su suzdržani u očekivanju ishoda sastanka vodećih europskih dužnosnika koji strahuju da bi se dužnička kriza mogla proširiti i na Italiju, treće po veličini gospodarstvo u regiji.

"Averzija prema riziku obnovljena je nakon razočaravajućih američkih podataka o broju otvorenih radnih mjesta u lipnju i zabrinutosti zbog talijanskog duga. To usmjerava pritisak na cijene nafte koje bi u Londonu mogle nastaviti padati", kazao je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je u ponedjeljak ujutro hitan sastanak najviših dužnosnika koji se bave dužničkom krizom u eurozoni, što ukazuje na bojazni da bi se kriza mogla proširiti na Italiju.

"Europska dužnička kriza i dalje će utjecati na tržišta sve dok bude pritiskala euro, što pritišće cijene nafte", tumači Fritsch.

Na tržištu valuta euro je oslabio prema dolaru 0,7 posto dok je zelena novčanica bila na identičnom postotnom dobitku prema košarici ključnih valuta. Jači dolar može naštetiti robama čije su cijene izražene u dolarima, jer ih poskupljuje za imatelje ostaleh valuta pa pritišće potražnju.

Apetit ulagača ostao je prigušen i zbog pada kineskog uvoza sirove nafte u lipnju za 11,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 4,8 milijuna barela dnevno, što je najniža razina u osam mjeseci.

Strah da bi Peking mogao dodatno podići kamatne stope radi obuzdavanja inflacije dodatno je zakočio sklonost riziku, tumači Ben Le Brun, tržišni analitičar tvrtke CMC Markets.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicamna da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 112,68 dolara, što znači da je bila 1,92 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙