FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nadomak 112 dolara za barel

LONDON, 30. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu blizu razine od 112 dolara za barel, pri čemu je zabrinutost zbog inflacije i očekivanog podizanja kamatnjaka u eurozoni bila protuteža slabijem dolaru.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 41 cent na 111,99 dolara za barel, nakon što je u srijedu skočila više od tri posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijenti od 94,52 dolara, nakon što je prethodni dan poskočio dva posto.

U srijedu je tržište ohrabrilo usvajanje novih mjera štednje u grčkom parlamentu. Smatra se da je tim korakom Grčka napravila veliki korak prema isplati nove tranše kredita u iznosu 12 milijardi eura.

U međuvremenu je raspoloženje donekle prizemljio nastup predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta pred odborom Europskog parlamenta za gospodarsku i monetarnu politiku. Trichet je upozorio da su visoke cijene nafte među glavnim krivcima za ubrzavanje inflacije u eurozoni, signaliziravši podizanje kamatnjaka na redovnom sastanku idućeg tjedna.

"Pratimo nastavljeni pritisak na rast cijena. Stopa inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci uvelike odražava više cijene energije i roba“, kazao je.

Prema procjenama europskog statističkog ureda, objavljenim u četvrtak, inflacija je u eurozoni u lipnju ponovno blago ubrzala, na 2,8 posto, što je osjetno iznad ciljane razine ECB-a od blizu ali ispod 2,0 posto.

Trichetovo upozorenje podsjetilo je na strahovanja da bi visoke cijene nafte mogle nagristi gospodarski oporavak a time u konačnici i potražnju.

Dolar je u međuvremenu oslabio prema košarici valuta za 0,36 posto dok je euro ojačao. Takav je trend podupro cijene nafte, koje su iskazane u dolarima pa njegovo slabljenje jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, podupirući potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,19 dolara, što znači da je bila 2,60 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙