FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad američkih zaliha i podignute prognoze pogurali cijene nafte

LONDON, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je u četvrtak, prekoračivši 114 dolara, poduprta neočekivano snažnim padom zaliha sirove nafte u SAD-u i pojačanim apetitom ulagača nakon što su velike banke povisile prognoze o cijenama nafte.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 88 centi na 114,50 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 68 centi i iznosila 97,33 dolara.

Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu za neočekivanih 3,2 milijuna barela, objavio je Američki naftni institut u srijedu, dan kasnije no što je uobičajeno, s obzirom na dugi praznični vikend.

Vodeće investicijske banke Goldman Sachs, Morgan Stanley i Barclays Capital povisile su ovaj tjedan prognoze cijena nafte, upozorivši istodobno na smanjivanje rezervnih kapaciteta.

"Prema našem mišljenju, samo je pitanje vremena kada će zalihe i rezervni kapacitet OPEC-a biti iscrpljeni i zahtijevati više cijene nafte kako bi se potražnja obuzdala i uskladila s dostupnom opskrbom", objavili su u četvrtak analitičari Goldman Sachsa.

U utorak je Barclays Capital povisio prognozu cijena nafte u Londonu za 2012. godinu za 10 dolara na 115 dolara po barelu, dok je prognoza za cijene na američkom tržištu podignuta za četiri dolara na 110 dolara po barelu.

"Mislim da je raspoloženje na tržištu općenito pozitivno i da je poboljšan apetit za rizikom. Prisutan je i osjaćaj da je podizanje kametnih stopa u Kini možda ujedno i posljednje", rekao je Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

Kina je u srijedu podigla kamatne stope treći put u ovoj godini. Taj potez mnogi investitori su doživjeli kao kraj ciklusa pooštravanja monetarne politike, što je potaknulo prognoze o potražnji za robama.

Cijene nafte porasle su unatoč tome što je Europska središnja banka (ECB) u četvrtak povisila ključne kamatne stope na 1,5 posto, kao što se i očekivalo. Tim potezom ECB želi pokazati da ne odustaje od zahtjeva da vlade rješavanjima za grčku dužničku krizu ne priskrbe Grčkoj rejting izjednačen s insolventnošću.

Europska dužnička kriza ostat će i dalje u fokusu zanimanja investitora nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status.

Tržište će također pratiti objavu ključnih američkih podataka o zaposlenosti za koje se očekuje da će pokazati skroman rast u lipnju.

Trgovci očekuju tijekom dana i objavu podataka američke vlade o tjednim zalihama nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,26 dolara, što znači da je bila 1,14 dolara niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙