FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, indeksi stagniraju

ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - U današnjem mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su u blagoj negativnoj stagnaciji, dok je u najvećem fokusu investitora i nadalje dionica Zagrebačke banke zbog najavljene dokapitalizacije.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,02 posto, na 2.270 bodova, a Crobex10 0,13 posto, na 1.239 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,3 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Indeksi stagniraju, jer nema novih vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost. Najviše se trguje dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena nastavila rasti nakon najavljene dokapitalizacije“, ističe Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Dionicom Zagrebačke banke do podneva je ostvareno 1,8 milijuna kuna prometa. Nakon jučerašnjeg skoka za gotovo 7 posto, danas je ojačala 1,7 posto, na 286 kuna.

Među milijunaše još se uvrstila i dionica HT-a, s prometom od 1,4 milijuna kuna, i blagim padom cijene, za 0,03 posto, na 257,05 kuna.

Najbliža milijunskom prometu zasad je povlaštena dionica Adrisa, kojom je protrgovano gotovo 710.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 272 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku od 3,5 posto izdvaja se dionica Dalekovoda, koja trenutno stoji 257,4 kune. Veći dobitak, za 3 posto, ostvarila je i dionica Petrokemije, a trenutno joj cijena iznosi 192 kune.

Na europskim burzama cijene dionica danas rastu, a ključni indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu u plusu su trenutno između 0,5 i 1,6 posto. I američki terminski indeksi ukazuju na oporavak cijena dionica na Wall Streetu.

„Kao što se i očekivalo, snižavanje kreditnog rejtinga Grčkoj nije proizvelo značajniji negativni efekt na tržištima kapitala. Tržišta su se nastavila oporavljati, ponajviše pod utjecajem dobrih kineskih pokazatelja industrijske proizvodnje“, navodi Harambašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙