FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali zahvaljujući većoj sklonosti ulagača kupnji rizičnije imovine nakon objave novih pokazatelja iz kineskog gospodarstva.

Londonski Ftse indeks tako je ojačao za 0,29 posto, na 5.790 bodova, frankfurtski DAX indeks za 1,5 posto, na 7.193 boda, te pariški CAC za 0,92 posto, na 3.842 boda.

Među pojedinačnim dobitnicima isticala se finska Nokia sa skokom cijena dionica za 2,3 posto nakon što je konačno okončala sudski spor s Appleom vezano za patentna prava. U europskom sektoru tehnoloških kompanija prosječan rast cijena dionica iznosio je 1,5 posto.

Novi niz gospodarskih kineskih pokazatelja potvrđuje da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo uspješno odolijevalo kreditnoj krizi i pomoglo izlasku globalnog gospodarstva iz recesije.

Iako su kineski podaci ohrabrili ulagače, glavobolje im ne prestaje zadavati grčka dužnička kriza koja ih navodi na veći oprez. Političari u eurozoni ostaju podijeljeni oko pitanja uključivanja privatnih ulagača u novi paket pomoći za Grčku, koji bi trebao biti finaliziran na summitu čelnika zemalja Europske unije u Bruxellesu 23. i 24. lipnja.

Od novih loših vijesti za Grčku izdvaja se odluka agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's o snižavanju za tri razine rejtinga Grčke za dugoročno zaduživanje, uz negativnu prognozu. Iz S&P-a su također upozorili da bi svaki vid restrukturiranja grčkog duga, koji u agenciji smatraju sve izglednijim, klasificirali kao bankrot.

Dionice grčkih banaka oslabjele su stoga za 0,7 posto, nasuprot ostalim europskim bankama koje su u prosjeku bile na dobitku 1,1 posto.

Ulagači su više kupovali i rudarske dionice, potaknuti rastom cijena kovina temeljem novih kineskih gospodarskih pokazatelja. U europskom sektoru rudarstva prosječan rast cijena dionica iznosio je 1,2 posto, predvođen BHP Billitonom čije su dionice ojačale 1,4 posto.

Unatoč nedavnom padu cijena dionica fond menadžeri su i dalje optimistični glede daljnjih zbivanja na tržištima dionica.

"U duljem roku promatrano, tržišta dionica nude superiorne prinose u usporedbi s onima na obveznice i ostale klase imovine, jer je rast dobiti, koji im je dostupan čak i u burnim gospodarskim vremenima, uvijek pozitivan za ulagače", kazao je Richard Greenwood, fond menadžer u Bedlam Asset Managementu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 1,05 posto, na 9.547 bodova

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙