FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina istaknula interes u rješavanju europske dužničke krize

PEKING, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski neuspjeh u rješavanju dužničke krize pogodio bi i kineske vitalne interese, upozorilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, izrazivši zabrinutost zbog gospodarskih problema u najvećem trgovinskom partneru.

Na medijskom brifingu uoči posjeta kineskog premijera Wena Jiabaoa Europi idući tjedan pomoćnik ministra vanjskih poslova Fu Ying naglasio je da je Kina pojačanim kupovinama obveznica i poticanjem bilateralne trgovine pokušala pomoći Europi da prevlada teškoće.

"Za nas je od vitalne važnosti hoće li se europsko gospodarstvo oporaviti i hoće li pojedina europska gospodarstva prevladati teškoće i izbjeći krizu. Kina je već dugo zabrinuta zbog stanja u europskom gospodarstvu", kazao je Fu.

Kineski premijer posjetit će u drugoj polovini idućeg tjedna Mađarsku, Veliku Britaniju i Njemačku, samo nekoliko mjeseci nakon što je posjetio Francusku, Portugal i Španjolsku i ponudio pomoć Europi u prevladavanju krize.

Kina je prirodni ulagač u europsku imovinu i obveznice jer ima najveće devizne rezerve u svijetu u vrijednosti 3.050 milijardi dolara.

Procjenjuje se da je četvrtina te vrijednosti uložena u imovinu iskazanu u eurima, te je stoga nesumnjivo u interesu Pekinga da pomogne Europi da riješi dužničke nevolje.

"Podupirali smo druge zemlje, posebno europske, u nastojanjima da prevladaju financijsku krizu. Primjerice, povećali smo udjele imovine iskazane u eurima i poticali trgovinu između Kine i Europske unije".

Peking je objavio da je kupovao grčke državne obveznice ali nije objavio vrijednost tih ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙