FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oštar pad azijskih burzi, euro pod pritiskom

HONG KONG, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer su ulagače obeshrabrili novi podaci koji pokazuju da bi 'meko prizemljenje' američkog gospodarstva moglo potrajati dulje nego što se mislilo, a negativno na tržište djeluje i produbljivanje grčke dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku oko 1,6 posto, dok je u Hong Kongu Hang Seng indeks pao 1,5 posto, zaronivši na najnižu razinu u ovoj godini.

U Singapuru, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji cijene su dionica pale između 0,9 i 1,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,7 posto, pri čemu je zaronio na najnižu razinu u gotovo tri mjeseca.

Žestoki prosvjedi u Grčkoj protiv novih mjera proračunske štednje, koje od tamošnje vlade traže strani kreditori, već su jučer izazvali oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, što je jutros i azijske ulagače natjeralo na rasprodaju dionica.

„Grčka je kao Lehman Brothers, samo što se u ovoj verziji radi o državi, a ne banci. To izaziva nesigurnost na tržištu, premda većina banaka iz regije nije izložena dužničkoj krizi u eurozoni“, kaže Jackson Wong, potpredsjednik tvrtki Tanrich Securities, podsjećajući na stečaj Lehman Brothersa, jedne od najvećih investicijskih banaka u svijetu, na vrhuncu financijske krize u SAD-u prije nekoliko godina.

Isto tako, ulagače zabrinjavaju nove naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva, s obzirom da je SAD najveće izvozno tržište azijskih izvoznika.

Većina analitičara procjenjuje da se radi o usporavanju rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, tzv. 'mekom prizemljenju', no sve je više i onih koji smatraju da je moguća i nova recesija.

„U posljednje smo vrijeme naviknuli na prilično razočaravajuće podatke iz SAD-a, pa mislim da je današnji pad većim dijelom posljedica dužničke krize u eurozoni“, kaže Takashi Ohba, strateg u tvrtki Okasan Securities.

Na valutnim je tržištima, pak, euro i dalje pod pritiskom grčke dužničke krize. Nakon što je jučer potonuo 2 posto, jutros je dodatno oslabio, pa je njegov tečaj pao na 1,4113 dolara, najnižu razinu u tri tjedna.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je s jučerašnjih 115,95 na 114,10 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 80,50 na 80,80 jena.

Nakon jučerašnjeg pada za više od 4 posto, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oporavila za 50-ak centi, na 95,25 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙