FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor potvrdio je danas Memorandum o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu "Mladi na djelu" i akcijskom programu u području cjeloživotnog učenja do 2013. Memorandum je potpisan u prosincu 2010. u sklopu pregovaračkih stajališta za poglavlje 23. Obrazovanje i kulturu, čime je Hrvatska preuzela obvezu punopravnog pristupanja programima EU-a. Ove godine za sudjelovanje u tim programima izdvojit će se 1,8 milijuna eura, od čega 470 tisuća eura iz pretpristupnog programa IPA. Sabor je prihvatio izvješće ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o obavljanju policijskih poslova u 2009., kao i izvješće o tijeku pregovora s EU od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. Prihvaćeno je i godišnje izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2009. Sabor je odlučio i da će se svake godine treće subote u siječnju obilježavati Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, kao doprinos jačanju prevencije i educiranosti žena o zarazi humanim papiloma virusom (HPV). Saborska je većina odbila više oporbenih zakonskih prijedloga, među kojima i SDP-ove izmjene zakona o porezu na dobit, te o športu kao i prijedlog zakona o povjereniku za informacije, a nije prihvaćen ni prijedlog Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti) o dopunama Obiteljskog zakona. Sabor je dnevni red 22. sjednice dopunio s 14 novih točaka, među kojima i prijedlogom Odbora za medije o imenovanju 11 članova Programskog vijeća HRT-a.

ZAGREB - U Klinča Selima bit će sagrađena nova osnovna škola, a ugovor o gradnji škole, vrijedan 20,5 milijuna kuna, potpisali su danas potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić te zagrebački župan Stjepan Kožić. Novu školu u Klinča Selima ministarstvo će finacirati s oko 10,3 milijuna kuna, županija s oko 8,2 milijuna te općina Klinča Sela s oko 2 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do kolovoza iduće godine, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebačkoj županiji. Župan Kožić istaknuo je da će nova osnovna škola biti moderan objekt s 20 učionica te sa svim potrebnim sadržajem ukupne površine od oko 4.264 metara četvornih. Najavio je da se u slijedećoj fazi planira i gradnja nove športske dvorane. Naglasio je i da bez potpore Ministarstva ne bi bilo moguće provesti ovaj projekt. Ministar Božidar Pankretić rekao je kako je danas potpisan ugovor potvrda suradnje Ministarstva i Zagrebačke županije, ocijenivši da je ona na visokoj razini i da je ta županija jedna od najboljih u suradnji s Ministarstvom.

ZAGREB - Dva prosvjednika i jedna policajka lakše su ozlijeđeni u sinoćnjem protuvladinom prosvjedu u Zagrebu, izvijestila je danas zagrebačka policija koja je zbog neprijavljivanja skupa prekršajno prijavila organizatora, dok je sedmoricu prijavila zbog remećenja javnog reda i mira i dvojicu zbog bacanja petardi. Po policijskoj procjeni na prilazima Markovu trgu, na kojem je prema zakonu o javnom okupljanju zabranjeno prosvjedovanje, okupilo se 500 građana, od toga 200 u Radićevoj i 300 u Basaričekovoj ulici. Policajka je lakše ozlijeđena tijekom napada prosvjednika koji su bacali boce, kamenje i drvene letve. Kad su zaprijetili kordonu s iščupanim prometnim znakom policija je upotrijebila sprej PRP kako bi otklonila napad. Pritom su ozljeđena dva prosvjednika, a odvezeni su u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da su ozljede lakše. Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić rekla je da je sprej, koji je policija upotrijebila kako bi otklonila napad, blaži oblik sredstava prisile i da to nije klasični suzavac. Ivan Pernar koji je putem društvene mreže Facebook organizirao prosvjed pokušao je probiti policijski kordon, a prijavljen je zbog neprijavljivanja skupa. Od 11 privedenih, policija je do početka rada Prekršajnog suda zadržala njih deset, a jednog je pustila jer je utvrdila da nije počinio prekršaj. Tijekom prosvjeda oštećena su tri osobna vozila, uključujući jedno policijsko i zapaljena tri kontejnera.

ZAGREB - Hrvatski geološki institut (HGI) donirao je danas Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu (RGN) komplet od ukupno 61 lista Osnovne geološke karte područja Republike Hrvatske u mjerilu 1:100.000 te šest primjeraka Geološke karte Republike Hrvatske u mjerilu 1:300.000 s tumačima. Karte prikazuju starost i vrste stijena zastupljenih na površini te njihove međusobne odnose, a sadrže i geološke stupove s prikazom potpunog slijeda naslaga u određenom području i geološke profile koji prikazuju građu podzemlja. Dekanici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Biljani Kovačević Zelić donaciju je uručio ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta Josip Halamić, koji je istaknuo da se na kartama, koje su temelj geološke struke, radilo 27 godina. Ističući značaj karata u nastavi, Halamić je rekao da studenti na njima mogu vježbati izradu profila, stratigrafiju, bio stratigrafiju i litologiju. Karta je osnova za proučavanje, za početak detaljnijih istraživanja u geologiji, poručio je Halamić izdvojivši kao primjer korištenja karte u praksi lociranje bušotina vode, koja se može odrediti samo ako se dobro zna geološka građa terena.

OSIJEK - U Osijeku su se sinoć dogodila dva razbojstva u kojima su opljačkane zlatarska radnja i kladionica, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Zlatarsku radnju "Karat" u Županijskoj ulici opljačkala su sinoć oko 19,15 sati dva nepoznata muškarca, visoki oko 175 centimetara, odjeveni u crne šuškave jakne, trenirke plave boje i s pamučnim kapama na glavi. Prijeteći vatrenim oružjem 29-godišnjoj djelatnici iz Darde i 22-godišnjoj djelatnici iz Čepina, iz zlatarnice su odnijeli nepoznatu količinu zlatnoga i drugog nakita. U Strossmayerovoj ulici u Osijeku sinoć u 20,45 sati kladionicu "Super sport" opljačkao je zasad nepoznati muškarac, visok oko 175 centimetara, vitke tjelesne građe, koji je na glavi imao kapuljaču, a preko usta šareni rubac. Razbojnik je, prijeteći nožem 27-godišnjoj djelatnici iz Belišća, iz kladionice otuđio nekoliko tisuća kuna, nakon čega se udaljio prema Ulici sv. Roka. Policija traga za razbojnicima.

ZAGREB - Raspisan je natječaj za Vukovarski filmski festival, koji okuplja filmove iz podunavskih zemalja nastale u protekle dvije godine, a čije će se peto izdanje održati od 24. do 28. kolovoza, izvijestio je danas organizator festivala, filmski distributer Discovery film. U konkurenciju ulaze dugometražni igrani, kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi iz zemalja kroz koje protječe rijeka Dunav, iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbija i Ukrajine. Na tom festivalu mogu sudjelovati i zemlje bliske Podunavlju, Bosna i Hercegovina i Češka, te filmske koprodukcije s tim zemljama. Svaki autor u službenoj konkurenciji može imati samo jedan film, a filmovi moraju imati engleske titlove. Pravo sudjelovanja u konkurenciji imaju filmovi proizvedeni poslije 1. siječnja 2009. Filmovi za selekciju, s cjelovitom prijavom i na DVD formatu, moraju biti poslani najkasnije do 15. srpnja. Autori moraju slati isključivo kopije filmova i označiti ih naljepnicama s osnovnim podacima o svom uratku. Prijava treba sadržavati čitko popunjenu prijavnicu te životopis i cjelovitu filmografiju redatelja, ukjučujući i popis nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙