FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK - Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić izjavio je danas u Osijeku da novoizabrano Povjerenstvo HDZ-a za taj grad ima zadaću pripremiti stranku za unutarstranačke, ali i za predstojeće parlamentarne izbore, te kako je uvjeren da će Povjerenstvo dobro odraditi tu zadaću. Na konferenciji za novinare Ivić je podsjetio kako je Županijski odbor prošloga tjedna, zbog narušenih međuljudskih odnosa, raspustio osječki Gradski odbor, ali da na temelju dobrih rezultata na nedavnim izborima za osječke gradske četvrti i mjesne odobre, HDZ gradi vjeru u pobjedu na parlamentarnim izborima u toj izbornoj jedinici. Županijski odbor procijenio je da su međuljudski odnosi u osječkom Gradskom odboru prepreka za uspješno funkcioniranje, jer tim u kojem nema međusobnog povjerenja, ne može obaviti svoj posao, i odlučio da ga stoga treba raspustiti i krenuti od početka, kazao je Ivić. Odgovarajući na pitanje novinara, kazao je kako razumije zabrinutost branitelja zbog uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Ivić je istaknuo da će se ovaj slučaj nastojati riješiti što prije, kako bi se Purda vratio u Hrvatsku, jer je temelj srbijanske optužnice protiv toga branitelja silom iznuđeni iskaz, koji ne može biti vjerodostojan. Podsjetio je i da je istraga nadležnih hrvatskih tijela utvrdila da Purda nije počinio nikakav zločin.

ZAGREB - Liste čekanja za pojedine pretrage u najvećim hrvatskim bolnicima, poput magnetske rezonancije (MR), kompjutorizirane tomografije (CT) ili ultrazvuka (UZV) srca već su unaprijed, prema podacima Ministarstva zdravstva iz prosinca, popunjene za gotovo cijelu ovu godinu, dok se primjerice na operacije ugradnje endoproteze kuka ili koljena u nekima treba čekati i dvije do tri godine. Lista čekanja na pregled MR-om najduža je bila u KBC Sestara milosrdnica - čak 340 dana, a tamo se najduže čeka i na pregled CT - 150 dana te na ultrazvuk abdomena - 180 dana. Na vrhu liste čekanja za ultrazvuk srca bila je KBC Rijeka, a za UZV dojke KBC Zagreb. To ne čudi, kažu liječnici, jer je riječ je o najvećim hrvatskim bolnicama s vrlo velikim priljevom pacijenata iz cijele Hrvatske, no iz podataka je vidljiv golemi raspon čekanja na iste zahvate, čemu pridonosi i to što se mnogi pacijenti na istu pretragu prijavljuju u više bolnica. Ministar zdravstva Darko Milinović navodi da je lani 6.000 pacijenata preusmjereno na pretrage u druge bolnice od 13.000 kojima je to predloženo. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Spomenka Avberšek smatra međutim da su "liste čekanja ministrov veliki križ" jer se reformom zdravstva nije ostvario glavni cilj, a to je smanjenje listi čekanja, njihova transparentnost te bolja dostupnost usluga pacijentima.

ŽUPANJA - Najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine, 44. "šokačko sijelo" održat će se od 25. veljače do 8. ožujka pod geslom "Kovač kuje, daleko se čuje", izvijestio je grad Županja, organizator te manifestacije u sklopu koje će se održati dvadesetak folklornih, kulturnih i zabavnih priredbi. Sijelo će tradicionalno započeti "Konjarskim vatrama", uprizorenjem običaja iz vremena Vojne krajine, kada su konjanici išli s konjima na ispašu, a u kasne večernje sate palili vatre, grijali se uz nju, pili, pjevali i smišljali dosjetke, pazeći ujedno, da Savu ne prijeđu Turci. Svečanost otvorenja 44. "šokačkog sijela" održat će se 26. veljače u dvorani "Mladost" prigodnim folklornim programom uz nastupe brojnih folklornih društava i skupina s područja Županje, Vinkovaca i Zagreba.

ZADAR - U prometnoj nesreći koja se noćas oko tri sata dogodila u Zadru teško su ozlijeđena trojica mladića, od kojih su dvojica u životnoj opasnosti, priopćila je jutros zadarska Policijska uprava. Nesreća se dogodila kada je osobno vozilo zadarskih registracijskih oznaka, zbog neprilagođene brzine, sletjelo s kolnika te udarilo u stablo. Ozljede opasne za život zadobili su 27-godišnji vozač i 21-godišnjeg suvozač, a teško je ozlijeđen i 23-godišnji putnik u vozilu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙