FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT- Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas u Splitu da namjerava ostati do kraja mandata u Saboru, bilo kao njegov predsjednik, bilo kao zastupnik te je na novinarska pitanja u vezi s njegovom eventualnom smjenom rekao da su to spekulacije. "Ja bez kompleksa i uzbuđenja pratim razvoj političkih događaja, utječem koliko mogu i ne želim ništa špekulirati. Kanim, ako Bog da zdravlja, do kraja mandata ostati sjediti u Saboru, bilo na predsjedničkom mjestu, bilo u nekoj klupi", rekao je Bebić novinarima nakon svečane akademije u povodu 100. obljetnice Hajduka. Pri tomu je kazao kako mu je "gotovo svejedno" hoće li u Saboru sjediti za predsjedničkim stolom ili u nekoj od saborskih klupa. Istaknuo je da ovaj mandat u Hrvatskom saboru, koji bi trebao trajati još nepunu godinu dana, treba završiti tako da se ne osjećaju neki posebni potresi, da saborska većina ostaje saborska većina kako bi se mogli donositi zakoni i odluke". Na upit kakav ishod HDZ-a očekuje na sljedećim izborima, Bebić je kazao kako ne može biti prorok, ali da vjeruje kako će vladine mjere, koje su "često bile nepopularne i dočekane sa stanovitim nezadovoljstvom", ipak na kraju dati neki rezultat.

RIJEKA - Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić ocijenio je danas u povodu 21. obljetnice stranke da "IDS s ponosom može pogledati unatrag, jer je uvijek bio principijelan i odlučan". Uspjeli smo zaštiti dvojezičnost i multikulturalnost u Istri i Rijeci te afirmirati istarski način življenja, rekao je Jakovčić na konferenciji za novinare održanoj u Rijeci, dodavši da je jedan od ključnih neostvarenih ciljeva stranke uvođenje pune decentralizacije u zemlji. Ocijenio je da su sve vlade do sad bile neefikasne te da je to razlog zbog čega je zemlja u dubljoj krizi nego što bi trebala biti. Jakovčić je kazao da bi sadašnji, kako je naveo, invalidni županijski sustav trebalo radikalno promijeniti rekavši da će odlučnost provedbe decentralizacije biti uvjet mogućeg ulaska IDS-a u buduću vladu. IDS-u ulazak u vladu nije nužnost, rekao je Jakovčić ali smatra da su zaslužili imati svoje predstavnike u vladi i to na područjima gdje su se kadrovi iz redova te stranke dokazali, a to je turizam, regionalni razvoj ili poljoprivreda. Dosadašnje djelovanje "Saveza za promjene" Jakovčić je ocijenio dobrim kao i partnerski odnos stranaka koje čine savez.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić osnovao je župu Blaženog Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, prvu župu posvećenu tom blaženiku u Zagrebačkoj metropoliji. Kardinal je o tome danas osobno izvijestio župljane na misi koju je predvodio u Osnovnoj školi Špansko-Oranice, javila je Informativna katolička agencija (Ika). Odluka o osnutku župe nadbiskup zagrebački donio je na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače i u godini u kojoj Hrvatsku pohodi papa Benedikt XVI., a nakon pomnog ispitivanja i razgovora sa svećenicima Kustošijskog dekanata. Župa se osniva razgraničenjem postojećih župa Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Malešnici i Oranicama, a obuhvaća oko 10 tisuća stanovnika, uglavnom mlađih obitelji. U propovijedi je kardinal Bozanić podsjetio je na važnost značenja praktičnog vjernika i vjerske zajednice koja se redovito okuplja na nedjeljnom euharistijskom slavlju. Kako je istaknuo, Crkva živi preko svojih župnih zajednica te je izrazio želju za skorom gradnje župne crkve u kojoj bi se vjernici okupljali.

ZAGREB - Udruga za nekonvencionalni pristup kulturi Artikul i web stranica www.film.mag.net danas su za najbolji hrvatski film u prošloj godini proglasili akcijsku crnu trash komediju "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza. Dodijelili su mu naslov F.I.L.M. magnet u 2010. godini, dok su specijalna priznanja za sporedne uloge u tom filmu dobili i glumci Anita Matić Delić i Dražen Bratulić, objavljeno je na prigodnoj svečanosti. Riječ je o godišnjoj nagradi koju Artikul i www.film.mag.net dodjeljuju već sedmu godinu, a po riječima članice uredništva Vendi Jukić "Šuma summarum" je tu laskavu titulu dobio jer je to "film ispred svog vremena, na svom prostoru". Film Ivana Gorana Viteza, kako se navodi u obrazloženju, suvremenu hrvatsku zbilju interpretira metaforom paintball igre hrvatskih zaposlenika po direktivi nizozemskog poslodavca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙