FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. veljače 2011. (Hina) - Pregled viejsti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB/KABUL

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako kandidat za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske "nije ničiji posebni kandidat", o čemu se proteklih dana špekuliralo u medijima, te da ga ne treba u tom smislu svrstavati, jer su generala Dragu Lovrića zajedno predložili Ministarstvo obrane, premijerka i on kao predsjednik države. Predsjednik smatra da reforme u vojnom sustavu, od kadrovskih nadalje, treba provoditi sustavno i koherentno a ne parcijalno, te da će i pitanje imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske biti uspješno riješeno. Istaknuo je da "špekulacije od tome tko je čiji nisu na mjestu" i kad je riječ o Ognjenu Preostu, kojemu bi trebao biti produžen mandat zamjenika ravnatelja Vojno sigurnosne obavještajne agencije. Predsjednik smatra da je on dosad obavljajući svoju dužnost "ostvario rezultate zbog kojih zavređuje da nastavi svoj posao." "Želim izbjeći bilo kakav pokušaj politike da u sigurnosni sustav uvede svoje kriterije. Želim da se zadrže isključivo kriteriji struke bez obzira o kojoj je stranci ili politici riječ. Osobno ću učiniti sve da se politika ne infiltrira u pitanje kadrovske politike u sigurnosnim službama", zaključio je predsjednik, odgovarajući na pitanja novinara koji su pratili njegov boravak u Afganistanu. U medijima se ovih dana špekuliralo da je zbog imenovanja Lovrića i Preosta došlo do zahlađenja odnosa između predsjednika i premijerke.

SISAK

Isključena je mogućnost izlijevanja eko-dizela iz hrvatskog riječnog tankera Siscia, nasukanog na sprudu na Savi u Srbiji, i očekuje se da će uskoro zaploviti, doznaje se u sisačkom Dunavskom Lloydu, koji je vlasnik tankera. Prilikom nasukavanja nije došlo niti do probijanja, niti do naginjanja tankera, a u tijeku je pokušaj njegova izvlačenja guračem „Osijek", rekao je za Hinu rukovoditelj transportno-tehničke službe sisačkog Dunavskog Lloyda Davor Ivančan. Bez obzira na rezultat toga pokušaja tanker će vrlo brzo zaploviti jer se očekuje vodeni val koji će podignuti razinu rijeke i na taj način, prirodni putem, omogućiti odsukavanje tankera, rekao je Ivančan. Riječni tanker Siscia koji prevozi oko tisuću tona eko dizela nasukao se prije tjedan dana na riječnom sprudu na Savi kod Šapca u Srbiji.

SPLIT

U organizaciji Inicijative za Marjan danas je organizirana akcija čišćenja od otpada i smeća plaže Kašuni u park-šumi Marjan, a po završetku akcije aktivisti su po jednu vreću prikupljenog smeća stavili pred sjedišta Splitsko- dalmatinske županije i gradske uprave zbog, kako su rekli, nebrige lokalnih vlasti za splitske plaže. "U akciji u kojoj je sudjelovalo oko 150 građana prikupili smo oko dva kamiona smeća i otpada i 'neviđene količine' kondoma i igala", izvjestio je splitski novinar i publicist Jurica Pavičić po završetku akcije. "Naš gradonačelnik kaže da samo budala radi zato da ne zaradi, a mi smo odlučili buti budale jer mislimo malo drugačije te smo iskoristili svoju slobodnu nedjelju i malo radili kako bi nam grad i Marjan bili ljepši", kazao je Pavičić novinarima. On je potvrdio da su aktivisti prije akcije zatekli očišćene dijelove plaže Kašuni, a jedna od kordinatorica akcije Duška Boban je dometnula da nije poznato tko je plažu "od jučer očistio", ali smatra kako je to bilo potaknuto njihovim nedavnim prosvjedom na plaži Prva voda gdje nevjenčana gradonačelnikova supruga Fani Horvat planira graditi ugostiteljski objekat. Pavičić i Boban su rekli najavili da će aktivisti Inicijative za Marjan nazočiti sjednici Gradskog vijeća koja će po njihovom saznanju biti posvećena park-šumi Marjan.

DUBROVNIK

U kazalištu "Marina Držića" danas je održana komemoracija u spomen na nedavno preminulog glumca Predraga Vušovića Pređa. Od tog istaknutog hrvatskog glumca prigodnim riječima oprostili su se ravnateljica kazališta "Marina Držića" Jasna Jukić, jedan od osnivača Studenskog teatra "Lero", redatelj i novinar Davor Mojaš te intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender. Uz prisjećanje na njegov glumački doprinos posebno na dubrovačkim pozornicama, prikazani su frangmenti iz njegovih predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama Ekvinocijo i Dundo Maroje. U spomen na Predraga Vušovića Pređa sutra će se komemoracija održati i u njegovu matičnom Dramskom kazalištu "Gavella" u Zagrebu. Posljednji ispraćaj bit će na dubrovačkom groblju Boninovo u utorak 22. veljače, a pokop istog dana u Risnu u Boki Kotarskoj. Vušović je umro 17. veljače u Zagrebu od posljedica moždanog udara, u 51. godini. Rođen je 29. kolovoza 1960. u Kotoru, osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a od 1979. bio je stalno nastanjen u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙