FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovno na udaru dužničkih problema

LONDON, 14. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu prema dolaru u tri tjedna, pogođen izvješćem koje je dovelo u pitanje realizaciju planova spašavanja posrnulog njemačkog zajmodavca WestLB, u okolnostima nastavljenih zabrinutosti oko dužničkih problema rubnih zemalja eurozone.

Euro je prema dolaru skliznuo na 1,3447 dolara, najnižu razinu od kraja siječnja.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 83,35 jena.

Jedan je izvor za novinsku agenciju Reuters u ponedjeljak kazao da je upitna isplata pomoći njemačkoj regionalnoj banci WestLB, jednoj od četiri banke od ukupno osam u državnom vlasništvu koje su zatražile financijsku pomoć od njemačke vlade radi prevladavanja financijske krize. Banka se hrva sa sastavljanjem plana restrukturiranja uoči roka za predaju Europskoj komisiji.

"Te vijesti nisu pretjerano optimistično djelovale na euro na početku tjedna", ocjenjuje valutni strateg CIBC-a Jeremy Stretch. "Strukturalni pritisci u eurozoni nisu nestali, a neki od tih rizika vezani su uz bankovni sektor. Problemi s kojima se suočava WestLB odraz su toga".

Izvješće o 0,3-postotnom usporavanju portugalskih gospodarskih aktivnosti na tromjesečnoj razini na kraju 2010., te podaci o blagom mjesečnom padu industrijske proizvodnje u eurozoni u prosincu također su djelovali na raspoloženje prema euru, iako su uglavnom bili u skladu s očekivanjima.

U ovome se tjednu pozornost ulagača okreće aukciji španjolskih državnih obveznica u četvrtak, dok tržišta čekaju pojedinosti reforme europskog kriznog fonda idući mjesec.

"Zabrinutosti oko europskog kriznog fonda zadržat će se i u ožujku, što definitivno predstavlja rizik za euro", ocjenjuje valutni strateg Credit Suissea u Zuerichu Sven Schubert.

Referentni prinosi po portugalskim državnim obveznicama porasli su na povijesno visoke razine, preskočivši sedam posto, što tržišni sudionici smatraju opasno visokom razinom za zemlju koju mnogi smatraju najizglednijim kandidatom za pomoć međunarodne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙