FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Azijska potražnja daje poticaja rastu eura

LONDON, 8. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt pojačanom potražnjom iz Azije, dok je neočekivano povećanje kineskih kamatnih stopa pritisnulo valute smatrane rizičnijima, uključujući australski dolar.

Nakon vijesti o novom povećanju kamatnih stopa u Kini euro je skliznuo prema dolaru, da bi se kasnije oporavio na 1,3648 dolara, ojačavši 0,5 posto u odnosu na dan ranije.

Nastavljaju se pritisci na dolar, koji je tako prema jenu oslabio na 82,17 jena.

Euro je dobio podršku od rasta potražnje azijskih ulagača, uključujući državne stabilizacijske fondove, koji su se u ovome tjednu odlučili na rasprodaje dolara. Trgovci nisu skloni agresivnom ulaganju u dolar nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed Ben Bernanke prošli tjedan upozorio da američkom gospodarstvu još uvijek treba bančina podrška.

Jačanje eura bilo je, međutim, ograničeno slabijim od očekivanih podacima o njemačkoj industrijskoj proizvodnji u prosincu, nakon pesimističnog izvješća o novim narudžbama od industrije, objavljenim dan ranije.

Dodatno ga je zakočio i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, koji je prošlog tjedna prigušio očekivanja o skorom podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

Među ostalim valutama isticala se australski dolar, koji je potonuo prema američkom imenjaku pod pritiskom odluke kineske središnje banke da po drugi puta u nešto više od šest tjedana povisi kamatnjake, za četvrtinu postotnog boda na tri posto, radi obuzdavanja inflacije koja je u prosincu dosegnula 4,6 posto.

Iako su ulagači očekivali postupno pooštravanje kineske monetarne politike, analitičari ističu da to pritišće rizičnije valute, uključujući australski dolar, koji je tako potonuo na 1,0120 američkih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙