FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen brigama oko planova za suzbijanje krize

LONDON, 10. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer je raspoloženje pokvarila zabrinutost zbog izostanka konkretnih političkih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

U takvom je okruženju euro oslabio prema dolaru 0,7 posto na 1,3620 dolara.

Zelena je novčanica ojačala i prema jenu, i to 0,5 posto, te se dolarom trgovalo po 82,80 jena.

Euro je pritisnuo rast prinosa po 10-godišnjim portugalskim državnim obveznicama na povijesno najvišu razinu, čime se dodatno povećala razlika u odnosu na prinose po referentnim njemačkim dužničkim papirima.

Jedinstvena je valuta također izgubila podršku pojačanih aktivnosti kupovanja u Aziji na početku tjedna, pri čemu je jedan azijski stabilizacijski fond odlučio i prodavati jedinstvenu europsku valutu.

Uzlazni trend eura zaustavljen je i zato što su ulagači odlučili pričekati ožujak i pojedinosti plana suzbijanja dužničke krize u eurozoni, a analitičari ističu da raspoloženje prema euru pada i zbog obnovljenih zabrinutosti da će ulagači u obveznice morati smanjiti svoje prinose po dugu slabijih zemalja eurozone.

"Čini se da se tržište malo zaletjelo, budući da konkretne mjere vezane uz dužničku krizu eurozone neće biti utvrđene prije kraja ožujka", tumači valutni strateg Barclays Capitala Raghav Subbarao.

Britanska je funta pak potonula nakon što je britanska središnja banka (BoE) zadržala kamatne stope nepromijenjenima na rekordno niskih 0,5 posto. Iako se radi o očekivanoj odluci, tržišta su u cijene uračunala malu mogućnost njihova podizanja.

Funta je tako prema dolaru oslabila 0,3 posto, na 1,6060 dolara, nakon što je prethodno potonula na 1,6012 dolara.

Rast dolara bio je, međutim, ograničen zbog opreza trgovaca nakon što čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke nije dao nikakvu naznaku skore obustave bančina plana kupovanja obveznica, niti je signalizirao ikakvu mogućnost podizanja kamatnih stopa u skoroj budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙