FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove dužničke nevolje u eurozoni pritisnule euro

LONDON, 11. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut novim tržišnim previranjima zbog dužničkih problema u eurozone, dok je dolar dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema jenu nakon podataka koji su dodatno podcrtali oporavak na američkom tržištu rada.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,5 posto, na 1,3518 dolara.

Dolar je istodobno skočio na najvišu razinu prema jenu u mjesec dana, od 83,60 jena, ojačavši 0,3 posto u odnosu na dan ranije.

Jedinsvenu europsku valutu ponovno su pritisnula oslabljena očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) uskoro podizati kamatne stope, te obnovljena zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni, nakon što je ECB u četvrtak ponovno intervenirao na tržištuna obveznica eurozone kako bi kupovinom portugalskog duga ublažio strahovanja povezana s financijama te zemlje.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na sastanak predsjednika njemačke središnje banke Bundesbank Axela Webera i kancelarke Angele Merkel na kojemu će se raspravljati o njegovoj budućnosti, nakon što je u javnost procurila vijest da više nije u utrci za nasljednika čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta.

Zelena novčanica dobiva pak poticaja od rasta prinosa po američkim državnim obveznicama i optimističnih gospodarskih podataka koji podupiru uvjerenje da se gospodarski oporavak u SAD-u nalazi na čvrstim temeljima.

U četvrtak objavljeni podaci pokazali su da su se u prošlome tjednu smanjile nove molbe za isplatu naknada za nezaposlene, kliznuvši na najnižu razinu u dvije i pol godine, što je u skladu s drugim pokazateljima koji signaliziraju oporavak na američkom tržištu rada.

"Oporavak američkog tržišta rada dobar je znak za dolar dok euru prijeti opasnost razočaranja, nakon povratka dužničkih problema rubnih zemalja eurozone", ocjenjuje valutni strateg RBS Global Bankinga Paul Robson.

Dolaru je pomogao i rast potražnje za sigurnijim valutama nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak neočekivano odbio odstupiti s dužnosti, pa je pojačan rizik nereda i širenja političkog kaosa Bliskim Istokom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙