FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivana snažna inflacija u eurozoni poduprla euro

LONDON, 31. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je prognoza o neočekivano visokoj stopi inflacije u eurozoni u siječnju poduprla uvjerenje da će ECB podići kamatnjake prije no što se očekivalo.

Euro je prema dolaru ojačao 0,4 posto na 1,3670 dolara. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, i to 0,5 posto, te se tako njime trgovalo po 112,36 jena.

Dolar je prema jenu ojačao 0,1 posto, na 82,16 jena.

Europski statistički ured procijenio je u ponedjeljak da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju iznosila 2,4 posto, što je značajno iznad ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od dva posto, nakon 2,2 posto koliko je iznosila u prosincu. Očekivalo se da će biti procijenjena na 2,3 posto. Procjena je poduprla euro slijedom uvjerenja da će ECB podići kamatne stope daleko prije američke središnje banke Fed.

"Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet upozorio je na skok inflacije, podaci su to potvrdili i tržište je reagiralo", ocjenjuje valutni strateg Societe Generalea Kit Juckes. "Kolikogod Egipat bio važan, tamošnji su nemiri katalizator za korekciju apetita ulagača za rizikom a ne okidač averzije prema riziku", tvrdi on.

Kako za sada nema nikakvih naznaka skorog jenjavanja uličnih prosvjeda u Egiptu, ulagači su na oprezu, strahujući da bi politička previranja mogla pogoditi i druge zemlje arapskog svijeta, te prekinuti proizvodnju nafte i pojačati napetosti u toj regiji.

"Ako se previranja doista preliju i to dodatno pogurne cijene nafte nagore, to bi vjerojatno potaknulo novi val kratkoročne potražnje za dolarom", ocjenjuje valutni strateg švedske bankarske grupacije SEB u Stockholmu Karl Olsson.

Egipatska bi kriza mogla u zasjeniti niz gospodarskih podatka čija se objava čeka u ovome tjednu, uključujući izvješće o američkoj zaposlenosti u u siječnju, koje će biti objavljeno u petak, te odluke ECB-a i Bank of England o kamatnim stopama najavljene za četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙