FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki BDP podupro dolar

LONDON, 28. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, nakon što su prve procjene o rastu američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju zasjenile upozorenja iz ECB-a o ubrzavanju inflacije u eurozoni.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto, kliznuvši na 1,3691 dolara.

Američka valuta istodobno je bila u minusu prema jenu za 0,6 posto, te se njome trgovalo po 82,40 jena.

Ministarstvo trgovine procijenilo je u petak da je američki BDP u četvrtom tromjesečju porastao za 3,2 posto, nešto sporije no što su analitičari očekivali.

Procjena je ipak pružila potporu dolaru, potisnuvši u drugi plan upozorenje člana monetarnog povjerenstva Europske središnje banke (ECB) Lorenza Binija Smaghija da se očekivano ubrzavanje inflacije u segmentu uvoznih roba ne može ignorirati. Ta je izjava potpirila očekivanja da bi kamatnjaci u eurozoni mogli biti podignuti i prije no što se očekivalo.

Nasuprot tome, Fed je ovome tjednu istaknuo potrebu za podupiranjem američkog gospodarskog rasta, zadržavši ključne kamatne stope nadomak nuli.

U drugi je plan potisnuto i upozorenje agencije Moody's u četvrtak da izostanak mjera američke vlade kojima bi se snizio proračunski manjak povećava izglede za izmjenu prognoze za najviši kreditni rejting u negativnu.

"Rekordno visoka razina američkog proračunskog manjka zabrinjava, ali daleko niža početna razina javnog duga i, što je najvažnije, zdraviji izgledi za gospodarski rast bitno mijenjaju stvari, baš kao i izostanak deflacije", zaključio je Michael Hasenstab iz Franklin Templeton Fixed Income Groupa.

Jen se u međuvremenu oporavio od udarca koji mu je u četvrtak zadala odluka agencije Standard & Poor's o sniženju japanskog dugoročnog kreditnog rejtinga na AA-, uz upozorenje da vlada u Tokiju nije izradila sveobuhvatni plan za obuzdavanje rastućeg duga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙