FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice podigle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, poduprti jačanjem dionica u rudarskom sektoru, zbog očekivanja ubrzanja gospodarskog oporavka, iako su veće dobitke priječili gubitnici u sektoru industrijskih roba.

Tako je indeks Londonske burze Ftse ojačao 0,6 posto, popevši se na 5.994 boda. Na manjem gubitku bio je pak frankfurtski DAX, kliznuvši na 7.180 bodova, dok je pariški CAC iznosio 4.065 bodova, spustivši se za 0,2 posto.

Dobrom raspoloženju doprinijeli su gospodarski podatci koji upućuju na brži tempo gospodarskog oporavka, poglavito snažni podaci o industrijskim aktivnostima u eurozoni i SAD-u, kao i optimističniji izgledi za korporativne zarade.

"Vidimo da se kupci vraćaju ovih dana na tržište. Podaci o proizvodnji su snažni, a i zarade su dobre, tako da nema ničeg što bi pokvarilo dobro raspoloženje", kazao je David Jones, glavni tržišni strateg u IG indexu.

Dobitnici su zabilježeni u sektoru rudarstva, zahvaljujući skoku cijena bakra na novu rekordnu razinu. Eurasian Natural Resources je zabilježio izrazitiji rast cijena dionica od 2,4 posto slijedom objave rasta proizvodnje u četvrtom tromjesečju.

Već dobitke priječio je pad cijena dionica u sektoru industrijskih roba, pristisnut objavom razoračavajućih rezultata poslovanja švedskih tvrtki Scania i Sandvik.

Proizvođač alata i strojeva Sandvik zabilježio je pad cijena dionica od 5,5 posto, jer njegova zarada u četvrtom tromjesečju nije ispunila očekivanja. Dionice proizvođača kamina Scanije pojeftinile su pak šest posto, nakon što je izvijestio o manjem od očekivanog rastu tromjesečne dobiti.

Za nove smjernice ulagači će pratiti najnovije podatke s američkog tržišta rada kako bi stekli bolji uvid u tempo oporavka po pitanju stvaranja novih radnih mjesta, ključnog za oporavak cjelokupnog gospodarstva.

"Razina nezaposlenosti i dalje predstavlja najveću zabrinutost u pogledu američkog gospodarstva, tako da će glavni fokus ove godine biti na tome", kazao je Jones.

Na strani gubitnika još se izdvaja Electrolux, s padom cijena dionica od 7,6 posto nakon što su rezultati za četvrto tromjesečje bili lošiji no što se prognoziralo.

Pojeftinila je i dionica Rochea, za dva posto, nakon što je objavio opreznu prognozu za 2010. U sektoru farmaceutske industrije još su pojeftinile dionice AstraZenece i GlaxoSmithKlinea za 3,4 odnosno jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 1,78 posto, na 10.457 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙