FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor podupro europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, poduprti rudarskim sektorom, unatoč snižavanju kreditnog rejtinga Japanu koji je ulagače podsjetio na probleme golemih dugova u nekim članicama eurozone.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju ojačao 0,24 posto, na 5.983 boda. Frankfurtski je DAX bio na dobitku od gotovo 0,4 posto, popevši se na 7.154 boda, a pariški CAC bio je u plusu 0,2 posto i iznosio je 4.057 bodova.

"Ulagači su pomalo nervozni, no prevladava optimistično ozračje", kazao je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

"Ipak, pred nama su mnogi novi izazovi. Postoji vjerojatnost novih tenzija u eurozoni a Japan je podsjetnik da su mnoge zemlje jako zadužene. Mislim da smo u zadnjoj fazi oporavka i ne tako daleko od određenih korekcija", dodao je.

Dionice u rudarskom sektoru jačale su temeljem skoka cijena kovina, izazvanog zabrinutošću oko isporuka i očekivanjima da će globalna potražnja za sirovinama porasti. Ulagači se nadaju da će odluka američke središnje banke Fed o nastavku 600 milijardi dolara vrijednog plana otkupa državnih obveznica pomoći gospodarskom oporavku.

Od dobitnika u rudarskom sektoru izdvaja se Randgold Resources, čije su dionice ojačale 5,8 posto. Pridružio im se i Kazakhmys, s rastom cijena dionica od 2,3 posto, slijedom objave izvješća o proizvodnji u četvrtom tromjesečju.

Dobitnici su zabilježeni i u automobilskom sektoru, temeljem očekivanja globalnog gospodarskog oporavka i posljedičnih pozitivnih učinaka na tu industriju. Dionice BMW-a pritom su ojačale 1,6 posto.

Na strani gubitnika isticao se pak sektor maloprodaje, predvođen švedskim lancem trgovina odjeće Hennes & Mauritz, čije su dionice oslabjele 6,9 posto nakon neočekivanog pada dobiti.

Od pripadnika toga sektora pod pritiskom su još bile dionice Inditexa, Marks & Spencera i Nexta, na prosječnom gubitku od 0,6 do 2,4 posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice proizvođača lijekova, na čelu s Norvatisom, čije su dionice pale za više od dva posto nakon objave rezultata poslovanja koji nisu ispunili očekivanja analitičara.

Iznimka u tome sektoru bila je AstraZeneca, s rastom cijena dionica od 1,4 posto nakon što je britansko-švedski proizvođač lijekova nadmašio očekivanja zaradom u četvrtom tromjesečju i najavio otkup dionica u vrijednosti 4,0 milijarde dolara.

Od pojedinačnih gubitnika izdvajaju se još dionice Nokije, s padom cijene od pet posto, nakon što je izvijestio o padu dobiti i upozorio na slabi početak 2011.

Loše raspoloženje ulagača u prijepodnevnoj trgovini izazvala je vijest da je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's objavila da japanska vlada nema jasan plan za smanjenje golemog duga i snizila mu rejting za jednu razinu, na 'AA-' .

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, popevši se na 10.478 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙