FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatne promjene europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi zabilježili su u četvrtak tek neznatne promjene, budući da su dobitonosne prodaje i slabi rudarski sektor prigušili utjecaj novih uspješnih aukcija članica eurozone.

Tako je indeks londonske burze Ftse oslabio blagih 0,1 posto, kliznuvši na 6.042 boda. Frankfurtski DAX bio je pak na istom postotnom dobitku, dosegnuvši 7.074 boda. Indeks Pariške burze zabilježio je nešto značajniji rast, poskočivši 0,7 posto na 3.969 bodova.

Španjolska i Italija u srijedu su održale uspješne aukcije državnih obveznicama kojima su prikupile tri odnosno šest milijardi eura. U utorak je i Portugal uspješno dokončao aukciju, prikupivši 1,25 milijardi eura.

Analitičari ističu da su rezultati aukcija uglavnom već uključeni u vrijednost dionica.

"Aukcije više ne utječu na tržište jer se zna da će ih Europska središnja banka poduprijeti. Stoga one zasad protječu bez ikakvih problema", ističe Phillippe Gijsels iz BNP Paribasa.

"Glatke aukcije neće nužno potaknuti daljnji rast tržišta. Bude li pak problema, to će imati vrlo ozbiljne reperkusije po tržište", dodao je.

Uteg za burzovne indekse bio je rudarski sektor, koji je zbog pada cijena temeljnih metala, ponajprije bakra, u prosjeku oslabio 0,9 posto.

U takvom je okruženju dionica Antofagaste oslabila 1,3 posto.

Vodeći dobitnici ponovno su bile španjolske banke, pa su tako dionice Banco Santandera i BBVA nakon aukcije španjolskih državnih obveznica porasle 4,7 odnosno 6,8 posto.

Indeks Madridske burze IBEX bio je u plusu 2,6 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se španjolski Repsol, nakon što su mediji izvijestili da indijska grupa Essar razmatra mogućnost kupovine 1,5-postotnog udjela u toj tvrtki.

U međuvremenu su Europska središnja banka i britanska središnja Bank of England u četvrtak očekivano zadržale ključne kamatne stope na rekordno niskih 1,0 odnosno 0,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,7 posto, ojačavši na 10.589 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙