FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam ulagača podupro vrijednosti europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 4. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, poduprti sektorima nafte i ruda, u dobrom ozračju među ulagačima zbog ojačalog optimizma u vezi stanja u globalnom gospodarstvu.

Tako je londonski indeks Ftse prvog dana trgovanja u ovoj godini poskočio 2,5 posto, dosegnuvši 6.045 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,4 posto, popevši se na 7.017 bodova, dok je pariški CAC poskočio gotovo jedan posto i dosegnuo 3.939 bodova.

Dobri gospodarski pokazatelji iz Sjedinjenih Država, Europe i Kine dobrim su dijelom zaslužni za veći optimizam ulagača, koji su ponovno potpirili podaci o indeksima menadžera nabave iz SAD-a, Kine i Europe, objavljeni u ponedjeljak.

Za daljnje smjernice ulagači će čekati najnoviji podatak s američkog tržišta rada kako bi stekli bolji uvid u tempo oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Ulagači bi mogli ostati na oprezu pred objavu američkih podataka o zaposlenosti, no uglavnom su optimistični", kazao je Hirochi Nishi, glavni menadžer u Niko Cordial Securitiesu.

Među najvećim dobitnicima bio je energetski sektor, budući da su se cijene sirove nafte zadržale oko najviših razina u 27 mjeseci.

Najveći je dobitnik bio britanski naftni div British Petroleum, sa skokom cijena dionica od 5,8 posto, nakon izvješća da mu konkurent Shell namjerava pristupiti s ponudom.

Dobitnicima u energetskom sektoru pridružili su se BG Group, Cairn Energy i Tullow Oil, čije su dionice redom ojačale između 1,4 i 2,3 posto.

Skok cijena bakra na novu najvišu razinu i rast cijena drugih kovina, temeljem pozitivnih vijesti iz sektora proizvodnje diljem svijeta, podupro je cijene dionica u rudarskom sektoru. Tako su ojačale dionice Antofagaste, Fresnilla, Kazakhmysa i Xstrate, u rasponu od 1,8 do pet posto.

Na strani gubitnika bile su pak dionice grčkih banaka. Tako su one Piraeusa potonule 15,4 posto nakon što je najavio novo izdanje dionica. Pad cijena zabilježila je i dionica grčke Alpha Banke, u visini 2,8 posto.

Ostali pripadnici u bankarskom sektoru dobivali su pak na vrijednosti, pa je tako dionica RBS-a poskočila četiri posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei prvog dana trgovanja ojačao je 1,65 posto, popevši se na 10.398 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙