FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske banke predvode oporavak na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti dobitnicima u bankovnom sektoru, predvođenom španjolskim bankama, a na dobitku su bile i energetske dionice, crpeći potporu od poskupljenja nafte.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,6 posto, na 5.903 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu gotovo 0,9 posto, popevši se na 7.083 boda. Na još većem dobitku, od oko 1,4 posto, bio je pariški CAC, dosegnuvši 4.021 bod.

Najveći dobitnici zabilježeni su u bankovnom sektoru, predvođenom španjolskim bankama Banco Santander i BBVA, čije su dionice ojačale četiri odnosno 3,1 posto. Poticaj su im pružila izvješća o nacionalizaciji slabijih banaka u tamošnjem sektoru.

Dobitnicima se pridružila i francusko-belgijska bankovna i osiguravateljska grupa Dexia, s rastom cijena dionica od 6,4 posto. Ojačale su i dionice Royal Bank of Scotlanda, za 5,4 posto.

Na vrijednosti su dobile i dionice energetskog sektora, slijedom jačanja cijena nafte na svjetskim tržištima. Dobitnike su predvodili Total i British Petroleum, s rastom cijena dionica od 1,2 odnosno 1,6 posto.

Analitičari kažu da ulagači kupuju dionice kojima je cijena osjetnije pala i da su usredotočeni na rezultate kompanija i makrogospodarske pokazatelje.

"Ozračje je i dalje malo nervozno, s obzirom na zabrinutosti vezane uz daljnje mjere zaoštravanja monetarne politike u Kini", kazao je Keith Bowman, analitičar u Hargreavesu.

"Fokus tržišta uvelike je usmjeren sezoni objave poslovnih izvješća u SAD-u. Neki veliki igrači tek moraju objaviti rezultate poslovanja a zasigurno su važni za procjenu šireg gospodarskog zdravlja u svijetu", dodao je.

Za nove kratkoročne smjernice ulagači čekaju nova poslovna izvješća s druge strane Atlantika, a od najznačajnijih se izdvaja General Electric koji je objavio bolje od očekivanih rezultate poslovanja za četvrto tromjesečje.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se za gotovo 1,6 posto, završivši poslovanje na 10.274 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙