FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu dionica Ine

ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Na početku tjedna na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje, pri čemu će glavni pokretač tržišta i dalje biti dionica Ine, za čiji otkup u petak istječe MOL-ova ponuda.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 9 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,34 posto, na 2.160 bodova, a Crobex10 2,26 posto, na 1.180 bodova.

Redovni promet iznosio je 225,7 milijuna kuna, što je oko 13 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Dionicom Ine i protekloga se tjedna najviše trgovalo, pa je njome ostvareno gotovo 119 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,50 posto, na 3.205 kuna.

A kako se dio kapitala dobiven prodajom dionice Ine nastavlja prelijevati u ostala najlikvidnija izdanja, tako je dionica HT-a ojačala 2,2 posto.

Među većim dobitnicama bile su i dionice Belja, AD Plastika, SN Holdinga i Đure Đaković Holdinga.

S druge strane, najveće gubitnice bile su dionice Ingre, uslijed problema s naplatom troškova održavanja sportske dvorane Arena Zagreb, kao i dionice Industrogradnje.

Unatoč prošlotjednom padu BDI indeksa vozarina sipkog tereta za više od 14 posto, cijene dionica brodarskih kompanija nisu znatnije reagirale.

„I prošloga tjedna dionica Ine bila je glavni pokretač tržišta s najvećim prometom te blagim rastom cijene, a i ovoga tjedna bi tjedna mogla biti u najvećem fokusu investitora. Bit će zanimljivo pratiti ponašanje investitora, s obzirom da u petak istječe ponuda MOL-a. MOL nudi 400 kuna nižu cijenu od trenutne na tržištu, a investitorima vjerojatno neće biti svejedno kada ostanu bez potpore jednog od igrača koji je i 'zakuhao' priču o otkupu dionica Ine“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna također ostvareni dobitci. Već šesti tjedan zaredom cijene dionica na Wall Streetu rastu, pa su sada na najvišim razinama u više od dvije godine.

„Ovoga će tjedna raspoloženje na svjetskim burzama odrediti prva financijska izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, a svaki slabiji rezultat od očekivanja poslužit će investitorima kao izlika za povlačenje s tržišta, što bi zaustavilo trend rasta cijena. Analitičari ističu da snažan rast cijena dionica od početka prosinca čini tržišta ranjivima za korekciju, što ostavlja suženi prostor za nastavak uspona cijena dionica“, navodi Perić.

Jutros su na većini azijskih burzi cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u, a slična su kretanja i na europskim burzama.

Na valutnim je, pak, tržištima euro i dalje pod pritiskom zbog toga što će ovoga tjedna niz članica eurozone na tržište plasirati nove obveznice radi pokrivanja proračunskih potreba. Očekuje se da će Portugal, Španjolska i Italija morati platiti višu cijenu kako bi privukle ulagače.

„Zbog jutrošnjeg pada cijena dionica na azijskim i europskim burzama, danas i na domaćem tržištu očekujem blagu negativnu stagnaciju“, zaključuje Perić.

Očekuje se daljnji rast nezaposlenosti

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja ovoga se tjedna očekuju izvješća o nezaposlenosti i inflaciji u prosincu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje trebao bi ovih dana objaviti podatke o nezaposlenosti u lanjskom prosincu.

Očekuje se daljnji rast nezaposlenosti, nakon što je u studenome broj nezaposlenih porastao za otprilike 7.800 osoba, ili 2,6 posto, u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 312.350 nezaposlenih.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu broj nezaposlenih porastao za 7.800, na otprilike 320.000 osoba.

U petak će, pak, Državni zavod za statistiku objaviti podatke o potrošačkim cijenama u prosincu, koji će, kako se očekuje, pokazati da inflacija blago jača.

U anketi Hine šest makroekonomista procjenjuje u prosjeku da je inflacija u prosincu dosegnula 1,8 posto, nakon što je u studenome iznosila 1,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙