FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: poslovni rezultati kompanija određuju smjer tržišta

NEW YORK, 10. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Ulagači na Wall Streetu mogli bi ovoga tjedna zauzeti defenzivne položaje jer je potencijal za daljnji rast cijena dionica sužen, čak i u slučaju dobrog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 11.674 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.271 bod, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.703 boda.

Bio je to šesti tjedan zaredom kako cijene dionica na Wall Streetu rastu, pa se kreću na najvišim razinama u više od dvije godine.

Ovoga će tjedna raspoloženje na tržištu odrediti prva izvješća kompanija o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju. Svaki slabiji rezultat dao bi ulagačima izliku za povlačenje s tržišta, pa bi trend uspona cijena bio zaustavljen.

Već su u petak vodeći indeksi oslabili zbog nedovoljno dobrih podataka o zapošljavanju u SAD-u i pada cijena dionica banaka.

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata neslužbeno počinje u ponedjeljak izvješćem aluminijskog diva Alcoe. Očekuju se i rezultati, i to dobri, Intela te JPMorgan Chasea.

„Važno je da sezona počne pozitivnim signalima. U tom slučaju, ima još prostora za rast cijena dionica. No, ako rezultati razočaraju, bit će razloga za povlačenje s tržišta“, kaže James Dunigan, portfelj menadžer u fondu PNC Wealth Management.

Ulagači su već neko vrijeme na oprezu jer je od početka prosinca S&P 500 indeks ojačao 7 posto. U očekivanju dobrih poslovnih rezultata cijena dionice Alcoe porasla je u tom razdoblju 25, a JPMorgana 16 posto.

Analitičari kažu da tako snažan rast čini tržište ranjivijim na korekciju, a ostavlja sužen prostor za nastavak uspona cijena.

„Ako poslovni rezultati kompanija podbace, moglo bi doći do pada cijena dionica čak i do 8 posto. Potencijal za rast kreće se, pak, između 4 i 5 posto, i to samo ako zarade kompanija budu uvjerljivo veće od očekivanja“, kaže Jeffrey Friedman, strateg u tvrtki Lind-Waldock.

Anemično izvješća o zaposlenosti u SAD-u, objavljeno u petak, povećalo je izglede za pad cijena dionica. Premda je stopa nezaposlenosti u prosincu oštro pala s 9,8 na 9,4 posto, najnižu razinu u godinu i pol dana, povećanje broja novih radnih mjesta za 103.000 znatno je manje nego što se očekivalo.

„U tom izvješću bilo je dobrih, loših i ružnih signala. Dobar je oštar pad stope nezaposlenosti, a loš da su podaci ispod očekivanja. Ružan je signal, pak, taj da ne znamo treba li se osloniti na dobar ili loš signal“, kaže Friedman.

Od makroekonomskih podataka ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o prometu u trgovini na malo u prosincu, koje će pokazati kakva je bila blagdanska potrošnja u SAD-u.

Ti će podaci biti objavljeni u petak, dok će u srijedu biti objavljena tzv. 'Bež knjiga' američke središnje banke, u kojoj podružnice Feda izvještavaju o gospodarskoj situaciji po regijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙