FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetski sektor pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON, 30. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su oslabjeli, predvođeni energetskim sektorom, u slaboj trgovini posljednjeg punog radnog dana tržišta dionica u ovoj godini.

S mnogim trgovcima već odsutnim zbog novogodišnjih praznika, londonski Ftse indeks oslabio je 0,24 posto, na 5.981 bod. Frankfurtski je DAX bio na još i većem gubitku posljednjeg dana trgovine na toj burzi u ovoj godini, spustivši se za 1,3 posto, na 6.902 boda. Pariški CAC oslabio je 0,8 posto, na 3.860 bodova.

Među gubitnicima se danas ističe energetski sektor, koji se našao pod pritiscima nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) ukazalo na rast zaliha u prošlome tjednu. Cijene dionica naftnih kompanija oslabjele su unatoč tome što su se cijene barela sirove nafte zadržale oko razine od 91 dolara.

BP, BG i Royal Dutch Shell zabilježili su tako pad vrijednosti svojih dionica između 0,5 i 0,9 posto.

Ulagače su dodatno obeshrabrili najnoviji podaci iz Kine koji ukazuju na usporavanje tamošnjih gospodarskih aktivnosti. Naime, indeks menadžera nabave za Kinu bankarske grupacije HSBC potonuo je u prosincu na najnižu tromjesečnu razinu od 54,4 boda, s 55,3 bodova u studenome, signalizirajući da je rast aktivnosti u tamošnjem proizvođačkom sektoru usporio, iako je i dalje vrlo snažan.

Na strani gubitnika našli su se i div na području roba široke potrošnje Unilever te najveći svjetski proizvođač alkoholnih pića Diageo, čije su dionice oslabjele jedan, odnosno 1,1 posto.

Veće gubitke burzovnih indeksa priječio je rast cijena dionica rudarskog sektora, uslijed rasta cijena bakra na nove rekordne razine kao i poskupljenja drugih metala na krilima slabijeg dolara. Dionice Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta redom su ojačale 0,4 posto.

Za daljnje smjernice u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva ulagači će pozornost sada usmjeriti najnovijim američkim pokazateljima s tržišta nekretnina i tjednim podacima o naknadama za nezaposlene.

Tokijski indeks Nikkei bio je na gubitku od 1,12 posto, zaključivši trgovanje na 10.228 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙