FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač nakon razgovora u Hrvatskom vojnom učilištu s predstavnicima hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme ocijenili su da postoji velik potencijal u toj grani industrije i da to daje razloga za optimizam. Ministar Božinović istaknuo je da će Ministarstvo obrane biti otvorenije prema proizvođačima vojne opreme i naoružanja održavajući stalnu vezu. Treba napraviti razvojne dokumente i vidjeti mogućnosti zapošljavanja domaće industrije što je naš doprinos reindustrijalizacije Hrvatske, kazao je Božinović. Najavio je i održavanje međunarodnog vojnog sajma u Splitu gdje će se vidjeti tko je tko u svijetu vojne industrije. Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako hrvatski izvoz vojne opreme i naoružanja iznosi oko 667 milijuna kuna i može se i mora povećati u koordiniranoj suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i agencijom Alan. Ministar gospodarstva Đuro Popijač izrazio je zadovoljstvo susretom s oko stotinjak predstavnika hrvatske vojne industrije uspješnih na domaćem planu, ali i na vrlo zahtjevnom međunarodnom tržištu. U ministarstvu gospodarstva i vladi smatramo da programi koje predviđaju ministarstva obrane te unutarnjih poslova, ali i drugi sektori mogu biti snažna poluga revitalizacije hrvatskog industrijskog sektora, rekao je Popijač.

RIJEKA - Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka dodijelila je danas priznanja "Zlatna kuna" najuspješnijim tvrtkama s područja Primorsko-goranske županije za ostvarene poslovne rezultate u 2009. i 2010. - u kategoriji velikih trgovačkih društava nagradu je za 2009. godinu dobilo brodogradilište Viktor Lenac, a za najbolja poslovna ostvarenja u 2010. godini tvrtka ACI iz Opatije. U kategoriji srednjih trgovačkih društava "Zlatnu kunu" je za 2010. godinu dobila tvrtka MGK-Pack iz Kukuljanova, a u kategoriji malih poduzeća nagrađen je Elcon Geretebau iz Rijeke. Tvrtka Simtec-Marine iz Rijeke nagrađena je u kategoriji inovacija za projekat motornog jedrenjaka duljine 37 metara za domaćeg naručitelja. Jahta se gradi u brodogradilištu u Kaštel Sućurcu, a porinuće je planirano za ljeto ove godine. Uz nagradu Viktoru Lencu za 2009. godinu, "Zlatnu kunu" za tu su godinu dobile i tvrtka Montelektro iz Kastva za srednje tvrtke, MG Rijeka za male tvrtke, a za inovacije tvrtka Korona iz Opatije.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora i ove je godine putem Zaklade "Izvorno hrvatsko" raspisala natječaj za dodjelu sredstava kojima želi potaknuti kreativne timove i pojedince na proizvodnju novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, a u cilju povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Natječaj traje do 29. siječnja, Fond Zaklade za ovu godinu iznosi 250 tisuća kuna, a sredstva se dodjeljuju jednokratno, izvjestili su iz HGK. Prijave na natječaj za timove i pojedince mogu podnijeti isključivo pravne osobe, a sredstva se dodjeljuju s ciljem poticanja istrazivačkog rada i inovatorstva u proizvodnji novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, te povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Do danas je putem Zaklade dodijeljeno više od 1,07 milijuna kuna za potporu projekata, istaknuo je ravnatelj Zaklade Ruđer Friganović. Napominje kako je Zaklada podržala širok spektar aktivnosti, od tradicionalnih obrta kao što su bačvarstvo, svjećarstvo, izrada tradicionalnih suvenira, do dizajnerskih projekata u tekstilu i drugim materijalima, poljoprivrednih projekata u vinarstvu, smokvarstvu i peradarstvu, prehrambenoj industriji, informatici, automatizaciji i sl.

ZAGREB - Dionica Ine i danas je najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi, a uz promet od 68,5 milijuna kuna, cijena Inine dionice je porasla za 2,31 posto, na 3.315 kuna, što je njezina najviša cijena od svibnja 2007. godine. Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 103,8 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex porasla je za 0,22 posto, na 2.237,54 boda, dok je Crobex10 u plusu od 0,29 posto i trgovanje završava na 1.221,27 bodova. Gotovo dvije trećine današnjeg redovnog prometa ostvareno je trgovanjem dionicama Ine, a današnji je promet Ininom dionicom gotovo 22 milijuna kuna veći nego jučer. Intenzivnije trgovanje dionicom Ine vjerojatno je povezano i sa skorim istekom roka malim dioničarima za prihvat opće ponude MOL-a za kupnju dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna. Taj rok istječe u petak, 14. siječnja. Današnji promet dionicom Ine od 68,5 milijuna kuna najveći je dnevni promet tom dionicom od 20. prosinca prošle godine, a od 14. prosinca, kada je ukinuta suspenzija trgovine dionicom Ine, do danas ukupni je promet dionicom Ine iznosio gotovo 1,33 milijarde kuna. Ukupno je u tom razdoblju na Burzi protrgovano 450.626 dionica Ine, što je 4,5 posto ukupnog broja dionica, a 56,2 posto od 800.910 dionica Ine na koje se odnosi ponuda MOL-a. Više od milijun kuna prometa danas je na Burzi imalo ukupno osam dionica, a nakon Inine slijedi dionica HT-a s prometom od 10,7 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a je pala za 0,07 posto, na 296,10 kuna. Dionica Ingre izgubila je na cijeni 1,45 posto, s prometom od 3,1 milijuna kuna, a cijena je za 1,12 posto, pala i dionici Dalekovoda koje je protrgovano za 2,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas, prvoga dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve, potražnja je snažno porasla, no većim dijelom ostala je nepodmirena. Danas je prijavljena čak 3,4 puta veća potražnja nego jučer, u visini od 216,7 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je porasla 45 posto, na 296,7 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano 66,7 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,58 posto, što je 0,15 postotnih bodova više nego jučer. "Iako je potražnja za pozajmicama značajno porasla, visina kamatne stope na kratkoročne pozajmice tek je zabilježila lagani rast. U ponudi je ostalo viška ponuđenih kuna zbog visoke cijene koju tražioci kredita nisu bili spremni platiti, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙