FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Novoizabrani potpredsjednici Vlade RH i ministri danas su naglasili da je godina dana dosta vremena za velik i dobar posao te zahvalili premijerki Jadranki Kosor što ih je predložila, te zastupnicima što su ih u Saboru potvrdili. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je potvrđen i za potpredsjednika Vlade ističe kako je svjestan da je "ovo prijelomni trenutak i da je središte interesa upravo na gospodarstvu". Novi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević je ocijenio kako godinu dana nije malo vremena. "Ja sam navikao raditi pod vremenskim pritiskom tako da tu neće biti problema", rekao je. "Znam da Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo imaju puno potencijala i mnogo prilika za investicije i siguran sam da ćemo te potencijale i osloboditi", kaže Milošević. Nova ministrica financija Martina Dalić kazala je da je o onome što može napraviti razmišljala u kontekstu ukupnih ciljeva koje je premijerka Kosor iznijela tijekom saborske rasprave. Nedvojbeno spadam u one koji misle da Hrvatska iduće godine ne može izgubiti ni jedan dan i da se ne trebamo opterećivati je li ona predizborna ili nije. Ciljevi su jasni - ubrzanje programa gospodarskog oporavka, izlazak iz recesije, članstvo u EU i u kontekstu sva ta tri cilja mislim da se može puno napraviti, kazala je Dalić. "Nije bitno koliko radimo nego kako radimo", ocijenio je novi ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić te naglasio kako će u svom mandatu pokušati to ministarstvo potpuno staviti u funkciju razvoja i novih investicija, držeći se pritom održivog razvoja. Najavio je da će vrlo brzo predložiti izmjenu zakona o poticanju prodaje stanova jer to smatra važnim kako bi se pokrenulo graditeljstvo u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata obilježila je danas 20 godina utemeljenja na svečanosti na kojoj je istaknuto da je gospodarsko stanje u Hrvatskoj teško i da zahtijeva jedinstveni sindikalni odgovor. Na proslavi je sudjelovao i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je, podsjećajući da se njegov program može sažeti u riječ pravda, istaknuo da ona za radnike znači pravo na rad, plaću i socijalnu sigurnost. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u svom je obraćanju rekao kako gospodarstvo grca u problemima koji radnike sve dublje povlače u neizvjesnost i neimaštinu. Zabrinjava broj poslodavaca koji sav teret krize svaljuju na radnike. Rad nije dar, a za HUS su oni koji ga ne plaćaju jednaki klasičnim kriminalcima, rekao je. U odnosima Vlade, poslodavaca i sindikata vlada ogromno nepovjerenje koje treba ponovo uspostaviti tripartitnim sporazumom o načinu rješavanja najvažnijih problema, smatra Matijašević. Predsjednik Josipović rekao je da Hrvatska treba kult rada na čemu bi sindikati trebali inzistirati i činiti to jedinstveno, bez obzira na svoju organizacijsku formu. Socijalna sigurnost, po njegovim riječima, ovisi o razini zaposlenosti i investicija koje treba u što većoj mjeri poticati. Moj prigovor gospodarstvu, kazao je Josipović, odnosi se na neambicioznost i strah od investiranja. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji optimističan sam u pogledu 2011., rekao je Josipović, a taj optimizam temelji na započetoj borbi protiv korupcije na svim razinama, vjerovatnom završetku pregovora s EU i unapređenju odnosa sa susjedima.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Hrvatske udruge sindikata u povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka HUS-a, a tom se prigodom razgovaralo i o konkretnim problemima u nekoliko sektora i poduzeća s poteškoćama, posebno o brodogradnji i aktualnom pitanju poslovanja šibenskog TLM-a, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. Premijerka Kosor je istaknula da će se osobno zauzeti za nastavak poslovanja TLM-a i ispunjavanje ugovornih obveza, kao i za rješavanje socijalnog statusa zaposlenika u pojedinim tvrtkama. Predstavnici HUS-a ukazali su na određene probleme s kojima se suočavaju, kao što su uklanjanje administrativnih prepreka ulaganju i potenciranju proizvodno orijentiranog gospodarstva. Pozdravili su ojačavanje Vladinog gospodarskog tima, a posebnu potporu predsjednici Vlade dali su u borbi protiv kriminala i korupcije, ističući kako su Vlada i sindikati osnaženi novim optimizmom i s istim ciljem, kaže se u priopćenju. U telefonskoj izjavi za Hinu, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je kako nakon sastanka vjeruje da neće doći u pitanje opskrba električnom energijom i sirovinom TLM-a, a da je u pogledu splitskog brodogradilišta Brodosplit dogovoreno da će Vlada već sutra razmotriti kako pomoći tom brodogradilištu u ugovaranju novih poslova. Također, dogovoreno je da će Vlada već sutra učiniti sve da se u Hrvatskom fondu za privatizaciju osiguraju sredstva za isplatu plaća u Uljanik-TESU-u, Trimotu, Dalmacijavinu i Adriachemu, kazao je Matijašević koji očekuje da bi plaće trebale biti isplaćene do Nove godine, odnosno do kraja radnog tjedna.

ZAGREB - Ni na koji se način neće ugrožavati stabilnost poslovanja šibenskog TLM-a odnosno nastavak proizvodnje te tvornice, dogovor je o kojem su izvijestili iz Ministarstva gospodarstva nakon današnjeg sastanka održanog s ciljem razrješavanja problema nastavka rada Tvornice lakih metala Šibenik. Sastanku su, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, bili nazočni ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, predstavnici TLM-a i predstavnici konzorcija ulagača. "Dogovoreno je da se ni na koji način neće ugrožavati stabilnost poslovanja TLM-a d.d. odnosno nastavak proizvodnje ove tvornice. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskom elektroprivredom i TLM-om će u najskorijem mogućem vremenu predložiti sveobuhvatno rješenje", zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za listopad ove godine iznosila je 5.351 kunu, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na prosječnu neto plaću za rujan koja je iznosila 5.291 kunu, prosječna neto plaća za listopad bila je nominalno veća za 1,1 posto, a realno za 1 posto. Na godišnjoj razini, u usporedbi s plaćom za listopad prošle godine, neto plaća za ovogodišnji listopad bila je nominalno veća za 1,4 posto, a realno je ostala ista. Plaće za listopad isplaćivale su se u studenom pa je na njihov nominalni i realni rast na mjesečnoj te nominalni rast na godišnjoj razini utjecalo ukidanje kriznog poreza po stopi od 4 posto na plaće više od 6.000 kuna. Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 5.308 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2009. godine nominalno više za 0,2 posto, a realno je niže za 0,8 posto. Među djelatnostima, najviša prosječna neto plaća za listopad isplaćena je u promidžbi i istraživanju tržišta i iznosila je 9.399 kuna. Najniže plaće za listopad isplaćene su u proizvodnji odjeće u iznosu od 2.794 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca i danas je potražnja većim dijelom ostala nepodmirena, jer je u ponudi nedostajalo slobodnih viškova novca. Danas je prijavljena tek 3,35 posto viša potražnja nego jučer, u visini od 196,77 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je porasla za više od 90 posto, na 76,77 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 62,5 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,84 posto, odnosno 0,3 postotna boda manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 76,77 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je porasla s jučerašnjih 1,17 na 1,36 posto. "Danas u trgovanju na Tržištu novca bilježimo lagani porast potražnje za kratkoročnim pozajmicama. Uz prekonoćne pozajmice, sudionici su bili zainteresirani i za ročne. Zbog oskudne ponude kuna, potražnja je tek manjim dijelom podmirena", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

ZAGREB - Dionica Ine danas je na Zagrebačkoj burzi protrgovano za nešto više od 37 milijuna kuna, a cijena joj je blago pala, za 0,05 posto, na 3.100,01 kunu. No, rast cijena ostalih trgovanijih dionica utjecao je na rast vrijednosti dioničkih indeksa, Crobex je porastao za 0,48 posto, na 2.089,50 bodova, a Crobex10 za 0,20 posto, na 1.140,27 kuna. Ukupni promet Burze danas je iznosio 86,4 milijuna kuna, od čega se na redovni promet odnosilo 50,4 milijuna kuna, prijavljeni je promet iznosio 24,7 milijuna kuna, a institucionalni 11,3 milijuna kuna. Nakon dionice Ine, po prometu slijedi dionica HT-a sa 4,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,14 posto, na 288,70 kuna. Dionica Belja poskupila je za 6,27 posto, uz promet od 1,4 milijuna kuna, a na cijeni je dobila i dionica AD Plastika i to za 2,02 posto, uz promet od 1,2 milijuna kuna. Promet veći od milijun kuna imala je još samo dionica Dalekovoda, 1,1 milijuna kuna, a zadnja joj je cijena u odnosu na jučer pala za 1,35 posto. Rast cijene za 5,10 posto zabilježile su dionice Petrokemije kojih je protrgovano za 469 tisuća kuna, a uz promet od 392 tisuće kuna cijena dionice Industrogradnje porasla je za 3,12 posto. Dionica koja danas bilježi veći pad cijene je dionica Magme. Zadnja cijena te dionice je pala za 14,31 posto, na 30 kuna, a protrgovano ih je za 195 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙