FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u intervjuu za današnji "Poslovni dnevnik" da hrvatska Vlada, ako u lipnju ne budu završeni pregovori s Europskom unijom, treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. "Za ovu Vladu posebno su važni gospodarski rast i završetak pregovora s EU, što očekujemo u lipnju. To će biti i potvrda da smo proveli reforme. Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi", kazao je Josipović za "Poslovni dnevnik" dodajući kako je eventualno daljnje pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenosti slične naravi. Naglašava i da je, u pogledu gospodarstva koje nije u njegovoj "nadležnosti", uvijek isticao da Hrvatska nije pokrenula novi zamah i nema dovoljno investicija, a nezaposlenost raste. "Projekcija od 1,5 do 2 posto rasta možda znači izlazak iz recesije, ali ne i izlazak iz krize. Nedovoljno je za povećanje zaposlenosti i popravljanje gospodarske situacije", kazao je Josipović koji očekuje da će se nastaviti s jačanjem reformi, pa i s onima, kako je rekao, koje u 'normalnim' okolnostima ne treba očekivati u predizbornoj godini. Stanje je takvo, objašnjava, da se ne smije kalkulirati s izbornim rezultatima. "Nužni su veliki zahvati u državnoj i lokalnoj upravi, prava decentralizacija, i ozbiljna porezna reforma", upozorava.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju u prvih je devet mjeseci prošle godine ostvario 147,15 milijuna kuna prihoda, što je porast za 247,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. kada su prihodi iznosili 42,3 milijuna kuna, pokazuju rezultati poslovanja HFP-a objavljeni na internet stranicama Ministarstva financija. Rashodi HFP-a u devet mjeseci prošle godine iznosili su 55,15 milijuna kuna, pa su tako u tom razdoblju ostvareni prihodi veći od ostvarenih troškova za 92 milijuna kuna, navodi se u izvješću. Prihode HFP-a čine dividende po osnovi dionica odnosno udjela koji su u vlasništvu Fonda, sredstva ostvarena prodajom i zakupom državne imovine prenesene Fondu, sredstva koja se Fondu prenesu po okončanju stečajnog odnosno likvidacijskog postupka, drugi prihodi u skladu sa zakonom, te sredstva od prodaje dionica i udjela iz portfelja HFP-a. Po podacima iz izvješća, HFP je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvario 144,9 milijuna kuna prihoda od imovine, dok su u istom razdoblju 2009. ti prihodi iznosili 40,7 milijuna kuna. Pritom su glavninu činili prihodi od financijske imovine koji su iznosili 137,5 milijuna kuna što je u odnosu na devet mjeseci 2009. godine povećanje za 453,6 posto, dok su prihodi od nefinancijske imovine istovremeno smanjeni sa 15,9 milijuna kuna u devet mjeseci 2009. na 7,4 milijuna kuna u razdoblju siječanj-rujan prošle godine. Po podacima iz izvješća, krajem rujna prošle godine u Fondu je bilo zaposleno 168 radnika, a rashodi za zaposlene u devet su mjeseci iznosili 24,65 milijuna kuna što je 1,6 posto manje nego u devet mjeseci 2009. godine. Ukupna imovina HFP-a na kraju rujna prošle godine iznosila je 12,2 milijarde kuna i manja je za 1,01 posto u odnosu na početak 2010. godine.

ZAGREB- Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela podnijela je Upravom sudu podnesak iz kojeg se vidi da Grad Opatija priznaje kako svojih 25 posto plus jednu dionicu LRH-a nije stekao izvorno, pa je dužan objaviti obvezujuću ponudu za preuzimanje LRH-a po cijeni dionice od 6.000 kuna. Na sjednici Gradskog vijeća Opatije, koja je održana 8. rujna prošle godine, pročelnica Ureda Grada Opatije Helena Masarić izjavila je da, prilikom donošenja zaključka o sklapanju kasnije poništene sudske nagodbe u vezi s dionicama LRH-a, Grad Opatija odustaje od tvrdnje o izvornom stjecanju dionica LRH-a, podsjeća se u priopćenju Udruge. Mali dioničari razumiju problem Opatije s obvezom o predaji ponude i spremni su na kompromis sa svim uključenim stranama, no nedopustivo je zaobilaženje zakona zbog kojeg su dionice Grada blokirane, čime najveći pojedinačni vlasnik kompanije, SN Holding, ima apsolutnu kontrolu nad LRH-om i to vješto koristi za svoje interese, kaže se u priopćenju. Pozivamo Hanfu da u svojoj žalbi Upravnom sudu upotrijebi to što je Opatija priznala da dionice nije stekla izvorno i time omogući završetak procesa koji se vode na Trgovačkom sudu u Rijeci, ističe predsjednik Udruge malih dioničara LRH-a Dražen Nikolić.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica izvijestila je danas da ovaj tjedan započinje intenzivnu promidžbu hrvatskog turizma na sajmovima diljem svijeta, a za siječanj je planirana prezentacija na 15 sajamskih nastupa. Kako se navodi u priopćenju HTZ-a, u tijeku je specijalizirani nautički sajam u Londonu, od sutra slijedi nastup u Utrechtu, dok se krajem tjedna hrvatska turistička ponuda predstavlja na sajmovima u Oslu i Beču, nakon toga slijede Stuttgart, Madrid, Bratislava, New Delhi, Ljubljana, itd. Zbog funkcionalnosti te racionalnosti, Hrvatska turistička zajednica je odlučila u većoj mjeri zadržati izgled i koncept hrvatskog štanda iz 2010. godine. U vizualnom rješenju štanda i dalje će se isticati hrvatski logo, slogan "Mediteran kakav je nekad bio" i web stranica, a prilagođeni pojedinim tržištima, naglašavaju iz HTZ-a.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu unatoč negativnim kretanjima na europskim burzama, a najveće dobitnice su dionice Belja, Đuro Đaković Holdinga i Ingre. Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu od 0,2 posto, na 2.164 boda, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.183 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 26 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Ine, gotovo 17 milijuna kuna promet, odnosno 5 više nego u petak u ovo doba. Cijena joj dosegnula 3.215 kuna, što je 0,35 posto više nego u petak, a tijekom jutra dosegnula je i 3.220 kuna. Uz Ingru i Belje, milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,08 poto. Najveće su dobitnice u dosadašnjem trgovanju dionice Belja i Đure Đaković Holdinga, koje su trenutno u pozitivnoj blokadi zbog skoka cijena više od 10 posto, a snažan rast cijene od osam posto, ostvarila je i dionica Ingre.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,11 posto u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,399877 kuna. Kuna je oslabila i prema ostalim promatranim inozemnim valutama, prema švicarskom franku za 0,42 posto, američkom dolaru za 0,73 posto, te prema britanskoj funti za 1,10 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,936048 kuna, dolara 5,731451 kunu, te funte 8,890877 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙