FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem je tromjesečju ove godine realno porastao za 0,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku potvrđujući time svoju već ranije objavljenu prvu procjenu. Na blagi rast BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju najviše je utjecao rast osobne potrošnje, najznačajnije kategorije u BDP-u, koja je zabilježila rast za 1,9 posto. To je prvi rast osobne potrošnje nakon sedam tromjesečja uzastopnog pada. Pozitivan doprinos rastu BDP-a u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine dolazi i od neto izvoza roba i usluga s obzirom da je izvoz porastao po višoj stopi od uvoza. Tako je izvoz roba i usluga u trećem kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 5,7 posto, dok je uvoz rastao po stopi od 3,1 posto. Najveći su pad među sastavnicima BDP-a zabilježile investicije u fiksni kapital koje su u trećem tromjesečju ove godine pale za 9,5 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Nastavljen je i pad potrošnje države i taj pad iznosi 0,9 posto u odnosu na treći lanjski kvartal. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto dodana vrijednost u trećem je tromjesečju 2010. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 0,2 posto. Pritom se i nadalje najveći pad bruto dodane vrijednosti bilježi u građevinarstvu, za 15,3 posto u odnosu na treći kvartal lani. Pad bilježi i poljoprivreda, lov, šumarsto i ribarstvo i to za 2,7 posto, dok ostala područja djelatnosti imaju rast bruto dodane vrijednosti.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 2,5 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Studeni je tako peti mjesec za redom u kojem se bilježi realni rast prometa na malo na godišnjoj razini, a rast je snažniji u odnosu na listopad. Naime, promet od trgovine na malo u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine realno je bio porastao za 0,3 posto, dok je u rujnu na godišnoj razini porastao za 0,4 posto, u kolovozu je rast iznosio 3,9 posto, a u srpnju 0,7 posto. Promet od trgovine na malo u ovogodišnjem je srpnju porastao prvi put nakon 21 mjeseca u kojima se uzastopno bilježio pad maloprodaje na godišnjoj razini.

ZAGREB - Hrvatske autoceste kreditom od 130 milijuna eura financirat će gradnju mosta preko Drave, doznaje se iz HAC-a. Javno nadmetanje za nabavu usluge kredita u iznosu od 130 milijuna eura HAC je objavio u elektronskom oglasniku Narodnih novina i na svojim internetskim stranicama. Krajnji rok za dostavu ponuda je 16. veljače 2011. godine. Namjena kredita je financiranje izgradnje mosta preko rijeke Drave na dionici Beli Manastir - Osijek, na autocesti Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče koja je dio europskog koridora Vc, kaže se u odgovoru HAC-a na upit Hine o korištenju kreditnih sredstava. Prometni koridor Vc proteže se od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča povezujući sjevernu, srednju i istočnu Europu.

ROVINJ/ZAGREB - Tvornica duhana Rovinj od sutra će za jednu kunu povećati cijene šest od 40 svojih brendova cigareta, izvijestili su iz te tvrtke. "Samo porezi u cijeni cigareta sudjeluju sa 70 posto. Kod posljednjeg povećanja trošarina, od 1. listopada ove godine, TDR je za određeni broj brendova zadržao stare cijene i snosio dodatno porezno opterećenje. Kako to više nije u mogućnosti, TDR će od 1. siječnja 2011. za šest od 40 svojih brendova povećati cijenu za jednu kunu", navode iz TDR-a. Tako će se od sutra za po jednu kunu po kutiji povećati cijene York softa, Filtera 160 soft, Filtera 160 box i MC KS, Larga (soft u box) te Ronhilla KS.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas o produljenju roka za korištenje neiskorištenih količina plavog dizela u ovoj godini i to do konca siječnja 2011. godine, a to objašnjavaju činjenicom da je značajan dio odobrenih količina u ovoj godini ostao neiskorišten jer poljoprivrednici zbog poplava ove jeseni nisu uspjeli pravovremeno izvršiti obradu tla. Kako bi poljoprivrednici mogli nadoknaditi zaostatke u obradi tla, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predložilo je Ministarstvu financija izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, da se produlji rok za korištenje odobrenih, a neiskorištenih količina plavog plinskog ulja u 2010. godini do 31. siječnja 2011. godine, navodi se u priopćenju. Neiskorištene količine plavog plinskog ulja (plavog dizela) nadodat će se predviđenoj kvoti za 2011. godinu. Distribucija i preuzimanje od strane korisnika, moći će se vršiti od polovice siječnja 2011. godine, do kada će se za to stvoriti tehnički preduvjeti, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

ZAGREB - Ukupne investicije Hrvatskih željeznica u razdoblju od siječnja do rujna 2010. godine iznosile su 611,6 milijuna kuna, a kako su za cijelu godinu planirane u iznosu od 1,5 milijardi kuna, u prvih devet mjeseci 2010. realizirano je 40,6 posto godišnjih investicija, pokazuju najnoviji podaci HŽ-a. U HŽ Infrastrukturi taj postotak iznosi 37,1, u HŽ Putničkom prijevozu 48,1 posto, HŽ Cargu 38 posto, a u HŽ Vuči vlakova 54,4 posto. U prvih devet mjeseci u infrastrukturne objekte uloženo je 342,7 milijuna kuna, a najviše u obnovu i osuvremenjavanje pruga od međunarodne važnosti u što je uloženo 273,1 milijun kuna. U HŽ Putničkom prijevozu investicije su ostvarene u iznosu od 122,6 milijuna kuna pri čemu su dominantna bila ulaganja u modernizaciju prijevoznih kapaciteta koja su iznosila 61,5 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci 2010. godine investicije u HŽ Cargu iznosile su 73,1 milijun kuna od čega je u modernizaciju teretnih vagona uloženo 68,9 milijuna kuna. HŽ Vuča vlakova investirala je 73,6 milijuna kuna od čega je za modernizaciju prijevoznih kapaciteta izdvojeno 71,2 milijuna kuna.

ZAGREB - U današnjem skraćenom trgovanju na Zagrebačkoj burzi ukupni promet iznosio je 38,5 milijuna kuna od čega je u redovnom trgovanju ostvareno 30,9 milijuna kuna, u čemu je promet dionicom Ine iznosio 19,2 milijuna kuna. Dionički indeksi rastu četvrti dan zaredom, Crobex je danas porastao za 0,47 posto na 2.110,93 boda, a Crobex10 za 0,63 posto na 1.154,30 bodova. Na godišnjoj razini vrijednost Crobexa veća je za 5,33 posto, dok je u odnosu na zadnji dan prošle godine Crobex10 veći za 9,46 posto. I danas se najviše trgovalo dionicom Ine, za 19,2 milijuna kuna, cijena joj je porasla za 2,21 posto na 3.188,99 kuna, a protrgovane su 6.052 dionice Ine. Ukupni promet dionicom Ine u proteklih četrnaest dana trgovanja, od 14. prosinca od kada je ukinuta suspenzija, iznosio je milijardu i 47 milijuna kuna, a protrgovano je ukupno 364.371 Inina dionica. U današnjem trgovanju na Burzi još su tri dionice imale promete veće od milijun kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 3,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,44 posto na 288,71 kunu. Na 3.000 kuna ostala je cijena dionice Jadranskog naftovoda s prometom od 1,6 milijuna kuna. Cijena se nije mijenjala ni dionici Leda (5.830 kuna) koja je imala promet od 1,16 milijuna kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka ojačala prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,384297 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema američkom dolaru i to za 1,88 posto, te prema britanskoj funti za 1,41 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,88 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,523861 kunu, funte 8,568458 kuna, a franka 5,904603 kune. U odnosu na tečajnu listu utvrđenu jučer, kuna je ojačala prema svim važnijim valutama - prema euru za 0,01 posto, dolaru za 0,79 posto, funti za 0,46 posto i prema franku za 0,42 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca današnja je ukupno prijavljena potražnja bila za gotovo 40 posto skromnija no dan ranije a istodobno se za toliko, gotovo 40 posto, u ponudi našlo manje slobodnih sredstava. Tako je ukupno prijavljena potražnja iznosila danas 112 milijuna kuna, ili 74,5 milijuna kuna manje no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 82 milijuna ili za 54,5 milijuna kuna skromnije no što je to bilo jučer. Najviše je danas, 60 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa pala s 0,76 na 0,67 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 62 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog iskorištenih kreditnih limita. Prosječna kamatna stopa smanjena je s 1,04 na 0,75 posto. Uz kunske pozajmice danas je plasirano i 2 milijuna eura deviznih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙