FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se slabiji obujam trgovanja

ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Uz nešto slabiji obujam trgovanja, zbog spajanja praznika s vikendom i odsustva dijela ulagača, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija indeksa, dok se na svjetskim burzama trguje oprezno uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks u srijedu je blago oslabio, za 0,03 posto, na 2.150 bodova, dok se Crobex10 spustio 0,02 posto, na 1.177 bodova.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 63 milijuna kuna, što je oko 7,4 milijuna više nego prethodnoga dana.

Gotovo polovina prometa ostvarena je dionicom Ine, čija je cijena oslabila 0,02 posto, na 3.202 kune.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju indeksa, uz nešto slabiji obujam trgovanja jer je dio investitora spojio praznik s vikendom. U fokusu ulagača vjerojatno će biti dionice Ine i HT-a“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Centar banci.

Na svjetskim se burzama, pak, trguje oprezno uoči objave ključnom makroekonomskog pokazatelja u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da je u prosincu broj zaposlenih povećan za 175.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s 9,8 na 9,7 posto.

„Nakon snažnog rasta u proteklih mjesec dana, najvažniji indeksi na svjetskim burzama stagnirat će do objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će odrediti daljnji smjer njihova kretanja. S obzirom da je podatak o broju zaposlenih u američkom privatnom sektoru agencije ADP ugodno iznenadio u srijedu, dosegnuvši brojku od 300.000 u prosincu, odnosno tri puta više nego se očekivalo, optimistična su i očekivanja u vezi današnjeg izvješća američke vlade o zaposlenosti“, kaže Bešević.

No, napominje i da se stopa nezaposlenosti u SAD-u kreće iznad 9,5 posto već 17 mjeseci uzastopno, ukazujući da se tržište rada još ne oporavlja od krize, unatoč oporavku realnog sektora.

Prosječna stopa nezaposlenosti za 2010. godinu očekuje se u visini od 9,7 posto, što je njezina najviša razina od 1982. godine.

Idućih dana, pak, pozornost investitora preusmjerit će se na financijska izvješća američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, čija sezona objave počinje idućega tjedna, navodi Bešević.

„Financijska izvješća dat će nove smjernice investitorima na svjetskim burzama. Očekuje se da su zarade američkih kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u zadnjem tromjesečju porasle otprilike 20 posto. To jest nešto sporiji rast zarada u odnosu na prethodna tromjesečja, no ipak ukazuje na daljnju stabilizaciju situacije u amerikom poslovnom sektoru“, ocjenjuje Bešević.

Od ostalih vijesti na svjetskim burzama izdvaja se daljnji oštar pad indeksa vozarina sipkog tereta, koji je samo jučer potonuo 4,3 posto, na 1.621 bod. Pritom je indeks vozarina za cape-size brodove pao 6,5 posto, na 2.285 bodova.

„Vozarine na globalnom tržištu brodskog prijevoza pod pritiskom su smanjene potražnje Australije za prijevozom sirovina, ponajviše ugljena. Naime, zbog najvećih poplava u tom značajnom svjetskom izvozniku sirovina u zadnjih 50 godina, ne radi velik broj tamošnjih rudnika, a otežan je i željeznički prijevoz sirovina. Vozarine bi mogle ostati pod pritiskom sve dok se situacija u Australiji ne smiri“, zaključuje Bešević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙