FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blagi minus indeksa

ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u blagom minusu, ponajviše zbog negativnih kretanja na europskim burzama, dok su u najvećem fokusu investitora i nadalje dionice Ine i HT-a.

Nakon šest dana dobitaka, Crobex indeks bio je oko podneva u blagom minusu od 0,11 posto, na 2.148 bodova, a Crobex10 za 0,07 posto, na 1.177 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 27 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu danas je uslijedila stabilizacija cijena dionica nakon šest uzastopnih dana pozitivnih kretanja, i to pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, gdje su prevladale dobitonosne prodaje“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Najviše se i danas trguje dionicom Ine, kojom je ostvareno oko 13 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,05 posto, na 3.201 kunu.

Po visini prometa slijedi dionica HT-a, kojom je do sada ostvareno oko 6 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena ojačala 0,08 posto, na 296,34 kuna.

Uz rast cijene za više od 4 posto, u nešto većem fokusu investitora ponovno je i dionica Belja. Njome je protrgovano 1,4 milijuna kuna, a trenutna joj je cijena 85,3 kuna.

Među milijunaše uvrstila se još i dionica Ingre, s prometom od 1,2 milijuna kuna, i padom cijene za gotovo 4 posto, na 15,5 kuna.

Zbog skoka cijene za 10,3 posto, na 184,9 kuna, trenutno je u pozitivnoj blokadi dionica Tiska. Njome je do sada protrgovano 777.000 kuna.

Na europskim burzama cijene dionica su u minusu, a ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina. Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu su između 0,56 i 1,2 posto.

„Investitori na europskim burzama jutros su bili na oprezu zbog najavljene emisije državnih obveznica u Portugalu. Upis 6-mjesečnih obveznica bio je uspješan, no uz prinos od 3,68 posto, što je znatno više nego u rujnu lani kada je iznosio 2,04 posto. Za nove smjernice investitori sada čekaju objavu izvješća ADP agencije o zaposlenosti u američkim privatnim kompanijama u prosincu te PMI indeks američkog uslužnog sektora“, navodi Jureša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙