FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: življe trgovanje nego jučer

ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada pozitivno raspoloženje, a trgovanje je življe nego jučer, pri čemu su milijunski promet do podneva ostvarile dionice Ine, HT-a, Belja i Dalekovoda.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,33 posto, na 2.139 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,56 posto, na 1.170 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 28 milijuna kuna, što je 10 milijuna kuna više nego jučer u ovo doba.

„Domaće tržište i danas je u pozitivnom raspoloženju, ponajviše zahvaljujući kretanjima na europskim burzama. Trgovanje je življe nego jučer, no prometi još nisu na razini s kraja prošle godine“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Najviše se trguje dionicom Ine, kojom je ostvareno 10 milijuna kuna prometa, 5 manje nego jučer u ovo doba. Cijena joj je ojačala 0,02 posto, na 3.200 kuna, a tijekom jutarnjeg trgovanja kretala se u rasponu od 3.130 do 3.210 kuna.

Po visini prometa slijedi dionica HT-a, kojom je do sada ostvareno više od milijuna kuna prometa, odnosno oko 4 milijuna više nego jučer u ovo doba. Pritom joj je cijena ojačala daljnjih 2 posto, na 297 kuna, i na najvišoj je razini od sredine travnja prošle godine.

Uz znatan rast cijene, za gotovo 10 posto, u nešto većem fokusu investitora danas je i dionica Belja. Njome je protrgovano 1,5 milijuna kuna, a trenutno joj cijena iznosi 81 kunu.

Među milijunaše uvrstila se i dionica Dalekovoda, a cijena joj je ojačala 2,8 posto, na 265 kuna.

Nadomak milijunskom prometu je dionica Jadroplova, s ostvarenih 975.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,8 posto, na 143,6 kuna.

Dionicom Liburnia Riviera Holdinga (LRH) od 11 sati ponovno se trguje, i to po cijeni od 2.200 kuna, što je 3,3 posto više nego jučer.

Ta cijena nadomak je 2.250 kuna, odnosno cijeni koju će SN Holding ponuditi u svojoj ponudi za preuzimanje LRH-a, a čiju objavu je jučer odobrila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Dionicom LRH-a trgovanje na Burzi bilo je obustavljeno od 9 do 11 sati kako bi investitori imali dovoljno vremena informirati se o Hanfinu odobrenju objave ponude.

Znatniji gubitak, pak, pretrpjela je dionica Ingre, čija se cijena spustila 2,6 posto, na 15,90 kuna, uz promet od 350.000 kuna. Mediji pišu da je Ingra zatvorila sportski objekt Arenu Zagreb, jer Grad Zagreb i država nisu platili ugovoreni iznos za njezino održavanje od oko 9 milijuna kuna.

Na europskim burzama danas vlada pozitivno raspoloženje, a najveće dobitke ostvaruje energetski sektor. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse u plusu su između 0,2 i 2,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙