FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje miran početak nove godine, u fokusu i dalje Ina

ZAGREB, 3. sijeenja 2011. (Hina) - Danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija indeksa jer zasad nema novih vijesti koje bi mogle dati smjernice investitorima, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionica Ine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,63 posto, na 2.110 bodova, a Crobex10 1,42 posto, na 1.154 boda.

Oba su indeksa na najvišim razinama od početka svibnja. Pritom je Crobex u prosincu ojačao 18,1 posto, a Crobex10 20,7 posto.

U cijeloj prošloj godini Crobex je porastao 5,3, a Crobex10 9,5 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 238,7 milijuna kuna, što je oko 94 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Crobex je posljednji tjedan u 2010. završio u plusu, a i na godišnjoj je razini ostvario dobitak veći od 5 posto. Iako danas, nakon novogodišnjih praznika, očekujem stagnaciju Crobexa, u 2011. općenito očekujem nastavak pozitivnog trgovanja zbog očekivanog oporavka domaćeg gospodarstva nakon dvije godine pada aktivnosti“, kaže Sanja Perić, brokerica u investicijskom društvu EA Sistem.

U prilog oporavku ide i procjena Državnog zavoda za statistiku od petka o porastu prometa u trgovini na malo u studenome za 2,5 posto. To je znatno više od očekivanja makroekonomista koje je anketirala Hina, a koji su u prosjeku procjenjivali njezin rast od 0,5 posto, i nastavak njezina oporavka peti mjesec uzastopno.

Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicama Ine, kojima je ostvaren promet od gotovo 161 milijun kuna. Cijena im je porasla gotovo 4 posto, na 3.188 kuna. I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti dionica Ine.

I sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali. Na azijskim je burzama godina počela rastom cijena dionica, no obujam trgovanja je mršav jer su mnoga tržišta zbog blagdana zatvorena.

I na europskim burzama vlada dobro raspoloženje na početku godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙