FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) vjeruju kako su osobe predložene za nove ministre, koje dolaze iz realnog businessa i imaju iza sebe iskustva i rezultate, sposobne odraditi posao. Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je danas komentirajući predložene promjene u Vladi kako je premalo vremena prošlo za neku dubinsku analizu, no kako ljudi koji su predloženi za nove ministre dolaze iz realnog businessa, imaju iza sebe iskustva i rezultate te vjeruje da su sposobni odraditi posao. U tom smislu smo optimisti, no moramo biti oprezni jer je pred njima kratak rok (godina dana), kazao je. Važnim smatra privlačenje investicija te se nada da će se u tom smjeru dosta raditi, rekao je osvrćući se na uvođenje nove funkcije potpredsjednika Vlade za investicije za koju je predložen Domagoj Milošević, predsjednik Upravnog odbora i većinski vlasnik Pastor Grupe i predsjednik Nadzornog odbora HUP-a. Važno je da se stvari počnu pokretati, kazao je Majetić.

ZAGREB - Sindikalni čelnici uglavnom ne vjeruju da će predložena rekonstrukcija Vlade donijeti neka poboljšanja u rješavanju gospodarsko-socijalnih problema zemlje, a neki ocjenjuju i da je to "predizborni trik" i "kupovanje vremena". Na rekonstrukciju Vlade predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever nema velikih komentara jer ne vjeruje da promjena četiri ministra riješava problem ove Vlade i gospodarsko-socijalne probleme zemlje. Na dolazak novih ministara gleda, kako kaže, samo u svjetlu toga da će na toj poziciji biti idućih nekoliko mjeseci, od kojih će većinu provesti u izbornoj kampanji. Zbog trenutnog stanja u gospodarstvu i socijali smatra da je Hrvatskoj nužna vlada nacionalnog spasa. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel generalno ne očekuje da se nešto bitno promjeni osobito u gospodarskom smislu te investiranju u gospodarstvo. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević apsolutno nelogičnim drži promjenu ministra financija čiji je proračun podržala Vlada i prihvatio ga Sabor. Ističući da ne brani do/sadašnjeg ministra financija nego misli kako ta promjena trenutno nije logična, Matijašević ocjenjuje da će to dovesti do skorih promjena odnosno rebalansa proračuna. Zaključuje da su nova imenovanja ministara "jeftini predizborni trik i kupovina vremena".

ZAGREB - Hrvatska ulazi spremno u turističku 2011. u kojoj će s oko 30 milijuna eura, što je gotovo isto kao i ove godine, pokušati jakom promocijom i mjerama udruženog oglašavanja javnog i privatnog turističkog sektora ostvariti što uspješniji rezultat, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare održana nakon radnog sastanka s predstavnicima Udruge hrvatskih putničkih agencija. Naznačivši da su domaće i strane putničke agencije te touroperatori zadnje dvije godine bili partneri i oslonac hrvatskog turizma, te da će to biti i iduće godine, Bajs je kazao da se dobra suradnja s njima zasniva na modelima udruženog oglašavanja. Za iduću godinu predviđeno je 12 takvih modela po kojima javni turistički sektor popola udružuje novac s privatnim. Nakon što se razmotri gotovo 400 pristiglih zahtjeva do 15. siječnja 2011. bit će potpisana i većina ugovora, ukupne vrijednosti blizu 150 milijuna kuna ili 10 milijuna kuna više nego lani. Za iduću godinu Hrvatska slijedom pravovremene pripreme i objavljenih mjera ranije od konkurencije očekuje zadržavanje svoje konkurentnosti i udjela u europskom turizmu. To znači dalji rast dolazaka i noćenja, ali možda u manjim postocima nego ove godine, koja je za hrvatski turizam bila dobra, rekao je Bajs.

ZAGREB - Hrvatska je četvrto najuspješnije turističko odredište u svijetu za ovu godinu po porastu međunarodnih turističkih dolazaka od 7 posto, procjene su najvažnijih turističkih organizacija i stručnjaka iz izvješća "ITB World Travel Trends Report 2010/2011" rađenog za potrebe nadolazeće i najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu u ožujku 2011. To je izvješće objavljeno ovih dana, a o njemu su govorilo u sklopu današnje konferencije za novinare u Ministarstvu turizma, na kojoj su najavljene aktivnosti i očekivanja hrvatskog turizma za iduću godinu. Istaknuvši da je u tom izvješću riječ o procjenama za ovu godinu, ministar turizma Damir Bajs je kazao da je pozicija Hrvatske odlična tim više što su na prva tri mjesta tržišno rastuće zemlje Južna Koreja, Kina i Njemačka s porastom međunarodnih dolazaka od 28, 23 i 11 posto. Iza Hrvatske, na petom mjestu je Meksiko s porastom od 5 posto, a isto toliki postotak rasta ove se godine bilježi i u cijelom svjetskom turizmu. Hrvatski uspjeh tim je veći što Europa ukupno zaostaje za takvim porastom, te što se primjerice Grčkoj u tom izvješću za ovu godinu predviđa pad od oko 5 posto, a Španjolskoj ostajanje na lanjskoj razini.

ZAGREB - Sindikalna podružnica i Radničko vijeće tvrtke Sunčani Hvar krajnje nezadovoljni događanjima oko te tvrtke uputili su danas otvoreno pismo-apel hrvatskoj premijerki, ministru turizma i predsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju kojim ih mole da naprave sve što je u njihovoj moći da se situacija u Sunčanom Hvaru što prije razriješi i spase radna mjesta. U ime 356 stalno zaposlenih u Sunčanom Hvaru otvorenim pismom sindikalni povjerenik podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske Tomislav Dujmović te predsjednik Radničkog vijeće Sunčanog Hvara Andrija Mlinac ističu zabrinutost radnika za svoja radna mjesta, ali i za cijelu tvrtku. Navode i kako sve što žele je očuvati radna mjesta, što mogućim drže samo ako se trenutna pat pozicija u toj tvrtki hitno razriješi kako bi tvrtka mogla nesmetano poslovati i osigurati djelatnicima plaće. Prošlog je tjedna Uprava Sunčanog Hvara pozvala na hitan dogovor dioničara o donošenju odluka za opstanak tvrtke i očuvanje radnih mjesta. Uprava je istaknula da će se Sunčani Hvar naći u bezizlaznoj situaciji ako se dva najveća dioničara, Orco Property Grupa i HFP, ne dogovore oko nužne provedbe plana restrukturiranja Sunčanog Hvara, koji bi formalno trebao biti potvrđen na Glavnoj skupštini tvrtke zakazanoj za 3. siječnja 2011.

ZAGREB - Tijekom današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi dionicom Ine ostvareno je 21,1 milijun kuna prometa, cijena joj je pala 2,05 posto, na 3.004,07 kuna, a prodano je 6.959 ininih dionica. Dionicom Ine danas je ostvareno više od 56 posto redovnog prometa Zagrebačke burze koji je iznosio 37,3 milijuna kuna, dok je ukupni promet Burze bio 72,9 milijuna kuna. Dionički indeksi, nakon tri trgovinska dana rasta, bilježe pad - Crobex za 0,73 posto, na 2.061,75 bodova, a Crobex10 za 1,02 posto, na 1.126,52 boda. Promete veće od milijun kuna danas su imale još samo dvije dionice - HT-a i Belja. Dionica HT-a ostvarila je 7,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,23 posto, na 289,80 kuna. Promet dionicom Belja iznosio je 1,2 milijuna kuna, a cijena te dionice bilježi rast za 2,67 posto, na 66,80 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe danas je prodano za 845,4 tisuće kuna, uz pad cijene za 1,13 posto, na 262 kune. Pad cijene bilježi i dionica Atlantske plovidbe, za 1,85 posto, a promet tom dionicom iznosio je 791,4 tisuće kuna. Od trgovanijih dionica pala je i cijena dionici Ingre, za 5,75 posto, Dalekovoda, za 0,61 posto, AD Plastika, za 1,76 posto, IGH za 3,85 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja tek djelomično podmirena zbog nedostatne ponude. Danas je prijavljena 15 posto viša potražnja nego u petak, u visini od 215 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena oko 4 posto, na 35 milijun kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno u visini od 34 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,26 posto, 1 postotni bod više nego u petak. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 35 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s u petak zabilježenih 1,44 na 1,26 posto. Prvog dana nakon proteklih blagdana, u trgovanju na Tržištu novca potražnja za kratkoročnim pozajmicama je zabilježila lagani porast. Uz prekonoćne pozajmice tražile su se i ročne, no potražnja nije u cijelosti namirena iako su iz ponude iscrpljena sva ponuđena sredstva, navode sa Tržišta novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙