FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Promet dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi, koji je danas nastavljen nakon suspenzije trogovanja tom dionicom koju je Hanfa naložila 3. prosinca, dostigao je čak 185,4 milijuna kuna, a protrgovano je 65.532 dionice po cijeni od 2.830 kuna za dionicu, što je za čak 65,4 posto veća cijena od one postignute 2. prosinca, prije suspenzije. Promet dionicom Ine iznosio je gotovo 80 posto ukupnog današnjeg prometa Burze od 233,9 milijuna kuna koji je u cijelosti ostvaren u redovnom trgovanju i najveći je od 20. studenoga 2007. godine. Trgovanje dionicom Ine i njen izrazito visok rast cijene odrazio se na visok skok dioničkog indeksa Crobexa, za 8,94 posto na 2.062,63 boda, što je razina na kojoj je Crobex zadnji put bio sredinom svibnja ove godine. Još je veći rast zabilježio specijalizirani Crobex10, za čak 12,27 posto na 1.124,32 boda, što je također najviša njegova razina od svibnja ove godine, a postotni rast do sada je najveći od uvođenja tog indeksa. Današnji promet dionicom Ine znatno je veći od njenog ukupnog prometa ostvarenog u prvih jedanaest mjeseci ove godine koji je iznosio nešto više od 159,2 milijuna kuna. Taj promet dionicom Ine pokazuje da su se pojedini sudionici trgovanja odlučili kupovati dionice Ine po cijeni većoj od MOL-ove ponude od 2.800 kuna za dionicu.

ZAGREB - Mađarski MOL je danas poslijepodne na Zagrebačkoj burzi objavio svoju opću ponudu za kupnju dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna u kojoj precizira i rokove te ponude - rok trajanja ponude je od 15. prosinca ove do 14. siječnja iduće godine, a rok plaćanja je 31. siječnja 2011. MOL će, u roku od tri radna dana od otvaranja ponude u sustavu depozitara - Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), kontaktirati dioničare Ine otpremanjem uputa za prihvat opće ponude, navodi se u općoj ponudi MOL-a koji malim dioničarima Ine nudi kupnju ne više od 800.910 neopterećenih i u cijelosti otplaćenih redovnih dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna po dionici. MOL se općom ponudom također obvezuje da će, zajedno s plaćanjem cijene, dioničarima nadoknaditi troškove javnobilježničke ovjere potpisa na dokumentima za prihvat ponude te eventualno potrebne troškove solemnizacije i/ili javnobilježničkog akta. Bilo koje druge moguće troškove povezane s prihvatom ponude MOL-a, kako se dodaje, snosit će dioničari.

ZAGREB - Očekujemo da će Europska komisija vrlo skoro potvrditi da Uljanik više nije brodogradilište u teškoćama, odnosno da više nije dio procesa restrukturiranja, tako da će uskoro moći primati nove narudžbe, izjavila je danas predsjednica Vijeća Agencije za tržišno natjecanje Olgica Spevec. Uljanik je u posljednje dvije godine imao pozitivne rezultate poslovanja, a s obeštećenjem za pomorsko dobro vratit će potpore koje je dobio, rekla je Spevec za Hinu tijekom konferencije o nadzoru koncentracija i novim trendovima u europskom i hrvatskom pravu tržišnog natjecanja. Kod riječkog 3. maja najveći problem su financijske poteškoće ponuditelja, austrijskog koncerna A-tec. On još nije odustao od ponude, a Agencija će krajem godine ili početkom siječnja biti sigurna što A-tec zapravo želi. Ponuditelj za Brodotrogir, tvrtka Jadranska ulaganja, načelno je kredibilan investitor ali mora dokazati da će moći pratiti tu investiciju. Program za Brodosplit treba malo više doraditi jer investitor, samoborski DIV, treba bolje predstaviti svoju ideju, što želi od tog brodogradilišta, kao i financijske izvore sredstava. Također je u tijeku izbor investitora za Kraljevicu, čiji bi planovi u iduća tri tjedna trebali biti ponovno dostavljeni i usklađeni sa svim primjedbama, napomenula je Spevec.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvoj u jedanaest mjeseci ove godine odobrila je ukupno 1.426 kredita u iznosu od 6,07 milijardi kuna, što je 7,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je struktura kredita ista kao i lani te u njoj jednu trećinu čine krediti za investicije, a dvije trećine za obrtna sredstva odnosno održavanje likvidnosti. Istaknuo je to na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, dodavši kako se nada da će omjer kredita iduće godine biti sličniji onima iz 2007. kada je 70 posto kredita bilo za nove investicije i u nove proizvode, a 30 posto u obrtna sredstva. Očekivana dobit HBOR-a za ovu godinu je oko 115 milijuna kuna ili oko 30 posto niža nego 2009. godini. U to smo svjesno išli jer smo zadržali iste kamatne stope kao prošle godine, kazao je Kovačev i dodao kako će iduće godine kamate nastojati zadržati na ovogodišnjoj razini. Najavivši kako iduće godine planiraju povećati kreditnu aktivnost za 25 posto u odnosu na ovu, Kovačev je naglasio i kako vjeruje da će 2011. za hrvatsko gospodarstvo biti bolja od ove, da je 'dno krize' iza nas, kao i da puno toga ovisi o 'živahnosti i poduzetnosti gospodarstvenika'.

ZAGREB - Godina na izmaku bila je teška i izazovna, a 2011. bit će još složenija za poslovanje, ocijenili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na tradicionalnom HUP-ovom predbožićnom primanju. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kazao je kako je 2010. bila teška, ali da će 2011. biti još kompleksnija te da će se poduzetnici morati sami izboriti za svoju konkurentniju poziciju. Kuštrak je rekao da bi u 2011. godini javni dijalog o gospodarskim pitanjima trebalo dići na višu razinu, što bi, kako je rekao, pridonijelo lakšem pronalaženju rješenja. Predsjednik Vijeća članica HUP-a Ivan Miloloža rekao je da se u 2010. godini obistinilo sve ono na što je HUP ranije upozoravao, ali da to nitko nije htio čuti pa je Hrvatska u teškom gospodarskom stanju. Za 2011. rekao je da će to biti godina "nastavka agonije s nepredvidivim posljedicama" ne učini li se nešto ozbiljno. U protivnom, "moglo bi završiti stravično", kaže Miloloža.

ZAGREB - Uprava Podravke donijela odluku o refinanciranju Podravke zaduženjem u iznosu od 100 milijuna eura, a Nadzorni odbor je na današnjoj sjednici na tu odluku dao svoju suglasnost, navodi se u priopćenju Podravke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Riječ je o dugoročnom sindiciranom kreditu u iznosu od 100 milijuna eura koji je namijenjen refinanciranju kratkoročnih postojećih obveza Podravke i utvrđen je s rokom otplate u trajanju od pet godina. Kredit će biti dobiven temeljem ugovora koji se sklapa sa Erste Group Bank AG, Erste&Steiermarkische bank, Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom Zagreb, Societe General - Splitskom bankom, Raiffeisenbank Austria i Hrvatskom poštanskom bankom. Na sjednici Nadzornog odbora usvojen je i Plan poslovanja grupe Podravka za 2011. godinu.

ZAGREB - Hrvatska voćarska zajednica i Hrvatska udruga rashladničara traže od Ministarstva poljoprivrede da im dostavi podatke tko je još osim članica Hrvatske udruge rashladničara sudjelovao u otkupu ovogodišnje jabuke prve klase te ostvario pravo na sufinanciranje troškova otkupa i skladištenja jabuka u iznosu od 60 lipa po kilogramu, istaknuto je na današnjoj proširenoj sjednici Vijeća voćarske zajednice. Sedam članica te udruge otkupilo je ove godine 29.926 tona jabuke prve klase, dok je Ministarstvu poljoprivrede prijavljeno 36.650 tona, odnosno 22 posto više. To znači da će otkupljivačima za taj postotak biti smanjena subvencija zbog povećanih količina u otkupu te traže od Ministarstva da im dostavi podatak koji su to ostali subjekti koji se kandidiraju na poticajna sredstva izvan Udruge. Voćari se pitaju hoće li otkupljivači zbog smanjenja subvencija smanjiti i otkupnu cijenu jabuka. Ministarstvo poljoprivrede sa 0,60 kuna po kilogramu sufinancira troškove otkupa i skladištenja jabuka prve klase uz uvjet minimalne otkupne cijene od 2,60 kune za jedan kilogram.

ZAGREB - Zračna luka Zagreb zabilježila je danas svog dvomilijuntog ovogodišnjeg putnika, i to sedam dana ranije nego prošle godine unatoč ovogodišnjim nepovoljnim utjecajima na zračni promet poput produljene gospodarske krize ili višednevnog kolapsa zračnog prometa uzrokovanog vulkanskom erupcijom na Islandu, izvijestili su iz zagrebačke Zračne luke. Zračna luka Zagreb je u jedanaest mjeseci ove godine zabilježila 1,93 milijuna putnika, što je bilo 0,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Za iduću godinu planiraju pak povećanje broja putnika od 6 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja znatno premašila ponudu, koja pritom nije bila u cijelosti iskorištena zbog neusklađenosti cijene pozajmice i iskorištenosti limita sudionika. Danas je prijavljena 2 posto veća potražnja nego jučer, u visini od 252,5 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je uvećana 7,7 posto, na 72,5 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno u visini od 51,6 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,36 posto, što je 0,14 postotnih bodova manje nego prethodnoga dana. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 52,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa se spustila s jučerašnjih 1,49 na 1,38 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙