FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ekonomski analitičari, koji su sudjelovali na današnjem predstavljanju posebnog broja Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja 2011", oprezni u u svojim najavama za narednu godinu u kojoj većinom ne očekuju bitne promjene u uvjetima poslovanja u Hrvatskoj. Prosječna ocjena stanja u gospodarstvu u 2010. pak, prema ocjenama predstavnika 437 poduzeća koji su sudjelovali u anketi, na skali od 1 do 5 je 1,99, što je najniže do sada. Velika većina anketiranih gospodarstvenika drži da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2011. ostati isti, a dvije trećine da će negativan utjecaj krize na njihovu tvrtku biti osjetan. Ekonomski analitičar Žarko Primorac upozorava na produbljivanje nelikvidnosti, visok udjel tvrtki koja posluju s gubitkom, neadektvatnost financiranja poduzeća i visoke kamate koje destimuliraju ulaganja. Izostanak investicija za njega je najveći problem i potencijalna opasnost. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak smatra da će u 2011. najviše problema imati javni sektor i oni koji s njim posluju. Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić od 2011. ne očekuje ništa posebno, osim ako Vlada već u prvom tromjesečju ne predstavi novi ekonomski model temeljen na proizvodnji i izvozu. Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta drži da je vrijeme za novi razvojni ciklus i da iduća godina mora biti godina preokreta.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je danas rješenje kojim se od sutra, 14. prosinca, dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi. Hanfa je u petak, 3. prosinca, naložila Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL o otkupu dionica Ine od malih dioničara. MOL-ova ponuda po cijeni od 2.800 kuna za dionicu odnosi se na 8,009 posto dionica Ine. Hanfa je na svojim web stranicama objavila kako je danas dala pozitivno mišljenje o nekim regulatornim aspektima ponude MOL-a za kupnju dionica Ine, komunikacijom putem sustava Središnjeg klirinško depozitarnog društva. Nadalje u razdoblju suspenzije trgovanja dionicama Ine na uređenom tržištu Zagrebačke burze zainteresirane strane su se očitovale o ovoj ponudi, kao i o daljnjim namjerama u vezi sa stjecanjem dionica Ine. Hanfa drži da su se time ostvarili uvjeti za daljnje informirano i fer trgovanje dionicom Ine na uređenom tržištu Zagrebačke burze, te da daljnja suspenzija trgovanja ovom dionicom ne bi doprinijela kvaliteti informiranosti ulagatelja i fer trgovanju ovom dionicom. Slijedom toga danas je donijela rješenje kojim se dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine, i to s danom 14. prosinca 2010. godine.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske priopćio je danas da Vlada planira donijeti uredbu kojom će državnim službenicima koji rade na upravljanju sredstvima Europske unije, propisivanjem posebnih položaja i radnih mjesta, znatno povećati koeficijente u odnosu na obična službenička radna mjesta. Treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, na kojima rade ostali državni službenici, kao drugorazredne, pita sindikat. Donošenje takve uredbe govori o stanju plaća i duha u državnoj upravi, u kojoj se kronična potplaćenost stručnih kadrova kompenzira diskriminatornim rješenjima, a pitanja ulaska u EU pretpostavljaju mnogo važnijim pitanjima kvalitete i učinkovitosti rada državnih tijela u dijelu u kojem predstavljaju servis građana i gospodarstva, kaže se u priopćenju.

DUBROVNIK - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u jedanaest ovogodišnjih mjeseci zabilježeno je 1.023.815 turističkih dolazaka, što je 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvareno je ukupno 4.986.692 noćenja ili 10 posto više nego u jedanaest mjeseci 2009. godine, objavila je županijska Turistička zajednica. Inozemnih gostiju bilo je 940.695, a domaćih turista 83.120. Najveći broj stranih turista bio je iz Francuske (102 tisuće), slijede gosti iz Velike Britanije (91,4 tisuće), Njemačke (79,6 tisuća), Španjolske (62,9 tisuća), potom iz Italije, BiH, Poljske, Japana, Slovenije, Rusije, Češke, Turske itd. U studenom je Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo 18.329 turista ili 32 posto više nego u studenom 2009.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon šest trgovinskih dana rasta, danas je blago pao, za 0,02 posto na 1.893,36 bodova, uz nisku likvidnost. Specijalizirani indeks Crobex10 smanjen je za 0,09 posto na 1.001,47 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 24,3 milijuna kuna, u čemu je redovni promet bio 11,5 milijuna kuna. Samo su dvije dionice imale milijunske promete. Dionica HT-a ostvarila je 4,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,86 posto na 275 kuna. Promet od 1,2 milijuna kuna imala je dionica Dalekovoda, kojoj je cijena povećana za 1,51 posto na 255,30 kuna. Među nešto trgovanijim dionicama pad cijene imale su dionice Ingre, za 2,07 posto, Belja, za 0,49 posto, Ericssona Nikole Tesle, za 1,20 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca i danas je nastavljen trend visoke potražnje kako za prekonoćnim tako i za ročnim pozajmicama. Ukupno prijavljena potražnja iznosila je danas 247,3 milijuna kuna, što je na razini potražnje od petka. Istodobno je ponuda iznosila 67,3 milijuna kuna ili oko 15 posto više nego u petak. Najviše je, 46 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 1,53 na 1,5 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 47,3 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog visokih kamatnih stopa kreditora. Prosječna kamatna stopa pala je s 1,58 na 1,49 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙