FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezni optimizam pred sastanak Feda

NEW YORK, 14. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas bilježe blagi rast, no investitori su oprezni uoči sastanka Feda i objave ključnog pokazatelja - o prometu u maloprodaji.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 22 boda, a tehnološki Nasdaq 4 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks porastao je 3 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Sve oči bit će danas uprte u Fed, koji na svom posljednjem ovogodišnjem zasjedanju vjerojatno neće mijenjati kamatne stope, ali će dati ocjenu nedavno pokrenutog programa otkupa državnih obveznica, vrijedan 600 milijardi dolara.

Očekuje se da bi Fed mogao i revidirati naviše svoje gospodarske procjene nakon što su Bijela kuća i republikanci postigli dogovor o produljenju poreznih olakšica na još dvije godine.

„Na površini, ništa se dramatično ne očekuje jer već imamo odluku Feda o kvantitativnom popuštanju monetarne politike, no opet moramo biti oprezni glede bilo kakve jezične promjene u priopćenju sa sastanka američke središnje banke. Bilo kakav optimizam koji bi sugerirao da se gospodarski uvjeti poboljšavaju imat će utjecaja na tržištu u korist jačanja tečaja dolara, a to bi vjerojatno negativno utjecalo na cijene dionica“, smatra Joel Krugar, valutni strateg pri Daily FX-u.

Dolarov indeks trenutno iznosi 79,18, što je 0,1 posto manje nego jučer.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljen podatak o prometu u američkoj maloprodaji. Ekonomisti procjenjuju da je u prošlome mjesecu promet u maloprodaji uvećan 0,6 posto.

Očekuju se danas i podaci o proizvođačkim cijenama u studenome te o zalihama poduzetnika u listopadu.

Na europskim burzama danas je zaustavljen 2-tjedni uzlet cijena dionica, jer su se investitori odlučili na dobitonosne prodaje cikličkih dionica.

Londonski Ftse indeks trenutno stagnira na 5.866 bodova, dok je pariški CAC u minusu 0,22 posto, na 3.883 boda, a frankfurtski DAX 0,14 posto, na 7.019 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙