FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: najnoviji pokazatelji podigli raspoloženje na burzi

NEW YORK, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na rast cijena dionica na Wall Streetu na početku današnjeg trgovanja, jer su investitore oraspoložili najnoviji pokazatelji o industrijskoj proizvodnji u Kini i eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je na dobitku 93 boda, a tehnološki Nasdaq 17,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 10,7 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitore je jutros prvo oraspoložio podatak o rastu indeksa menadžera nabave (PMI) Kine u studenom na 55,2 boda, s 54,7 bodova u listopadu.

Potom su ih obradovali i solidni podaci iz eurozone. Indeks menadžera nabave za eurozonu za studeni iznosio je 55,3 boda, što je njegova najviša razina u protekla četiri mjeseca.

Najzaslužnija su za njegov rast gospodarstva Njemačke i Francuske. Indeks upravljanja nabavom Njemačke dosegnuo je najvišu razinu u protekla tri mjeseca, a Francuske u zadnjih 10 godina. Britanski indeks dosegnuo je najvišu razinu od 1994. godine.

Ujedno, ohrabruje i podatak o rastu prometa u maloprodaji u Njemačkoj u listopadu za 2,3 posto na mjesečnoj razini.

„Iz globalnog gospodarstva i nadalje nam pristižu dobre vijesti. Unatoč zabrinutostima oko dužničke krize u eurozoni, poslovna optimističnost prilično ohrabruje. Pod utjecajem toga tržišta danas imaju dobru izvedbu“, kaže Mike Lenhoff, strateg pri Brewing Dolphinu u Londou.

Sve te dobre vijesti podižu očekivanja investitora uoči današnje objave PMI-ja za američku industriju. Od ostalih podataka, očekuje se i ADP-ovo izvješće o zaposlenosti u američkim privatnim kompanijama u studenome.

Ipak, dobitci na burzi mogli bi biti ograničeni zbog i dalje prisutnog straha investitora od mogućeg širenja dužničke krize u eurozoni na Portugal nakon što je agencija za izdavanje kreditnog rejtinga S&P najavila mogućnost njegova snižavanja u iduća tri mjeseca.

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas su snažno porasli, na krilima dobrih pokazatelja.

Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 1,7 posto, na 5.620 bodova, frankfurtski DAX 1,9 posto, na 6.815 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 3.651 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙