FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu investitora sastanak ministara financija eurozone

NEW YORK, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju danas na pad cijena dionica na Wall Streetu zbog dobitonosnih prodaja nakon snažnih prošlotjednih dobitaka, ali i uoči sastanka ministara financija eurozone.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 11 bodova, a tehnološki Nasdaq 7 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 3,2 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ministri financija eurozone danas se okupljaju u Bruxellesu kako bi razmotrili način stabiliziranja monetarne unije te izbjegli nove skupe bankrote članica.

Dvoje visokih europskih dužnosnika pozvalo je na stvaranje novih paneuropskih obveznica, dok drugi traže način da se ojača fond za financijski spas država, vrijedna 750 milijardi eura.

Prema izvješću MMF-a kojeg prenosi Reuters, čelnik MMF-a Dominigue Strauss-Kahn pozvat će ministre da povećaju fond namijenjen pomoći dugovima pritisnutim članicama te zatražiti od Europske središnje banke da poveća otkup državnih obveznica kako bi suzbila širenje dužničke krize.

U međuvremenu, Moody's je snizio rejting Mađarske za dva stupnja, upozorivši da su proračunske politike tamošnje vlade neadekvatne u dugome roku.

U takvim uvjetima tečaj dolara nadoknadio je dio gubitaka zabilježenih proteklog tjedan prema euru, kojim se sada trguje po 1,3357 dolara.

„SAD je pokazao da treba poduzeti krajnje snažne akcije kako bi se nadvladala prijetnja od širenja financijske krize. Čini se da je Europa prešla tek dvije-trećine puta, a neki se sada nadaju da bi sada mogla usvojiti potpuni plan za sprječavanja krize“, kaže Rick Meckler, predsjednik Uprave investicijske tvrtke LibertyView Capital Managementa.

Ponešto su tijekom vikenda optimizam investitora potaknule izjave predsjednika Feda Bena Bernankea da je središnja banka spremna otkupiti i više od 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica u idućih osam mjeseci, pokaže li se to nužnim za poticanje gospodarskog rasta. To bi moglo privući pritok novca s azijskih tržišta jer investitori traže veće prinose.

Na europskim burzama najvažniji indeksi utonuli su u blagi minus. Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 0,1 posto, na 5.739 bodova, frankfurtski DAX 0,2 posto, na 6.934 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 3.729 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙