FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

PLETERNICA - Premijerka Jadranka Kosor danas je na upit o tvrdnjama predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je MOL-ova ponuda za Inine dionice suparnička, a ne partnerska, te da Vlada spava i ne reagira, odgovorila da je vrlo zanimljivo slušati kako predsjednik SDP-a nekoga optužuje za spavanje jer je činjenica da je on prespavao punih sedam godina od 2003. kad je SDP-ova vlada predala upravljačka i vlasnička prava po sistemu 25 plus jedna dionica. Nije prošlo sedam godina od najnovije MOL-ove ponude, nego jedan radni dan, i to u petak, a danas je drugi radni dan, rekla je Kosor novinarima nakon današnjeg otvaranja školske sportske dvorane u Pleternici. "I nije točno da predsjednica vlade šuti jer je u petak rekla da će se ovaj tjedan vlada, kad razmotri sve mogućnosti, očitovati o svojim koracima. Svakako da će se to dogoditi ovaj tjedan", istaknula je Kosor. Odgovarajući na novinarski upit hoće li se osnovati ministarstvo koje će se baviti investicijama u Hrvatskoj, rekla je da neće. Bit će osvježenja u vladi s ciljem da se pojačaju aktivnosti kako bismo i realizirali neke od 30 velikih investicijskih projekata, koje smo predstavili i koji mogu utjecati na gospodarski rast u 2011., kazala je. Rekla je kako je njezina ideja da je nužno da veliki investitori imaju nekoga tko će ih "voditi za ruku" kroz cijeli postupak kako bi išao brže i snažnije. Mislim da je naše zakonodavstvo dobro i prilagođeno tom cilju, no da treba pojačati efikasnost i promjene će biti na tom tragu, rekla je Kosor.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozvao je Vladu RH da se uključi u rješavanje spora o financiranju izgradnje četiriju brodova koje 3. maj gradi za domaće naručitelje pošto je pulska tvrtka Uljanik plovidba prošlog tjedna izvijestila da će pokrenuti arbitražni postupak na Visokome sudu pravde u Londonu. Sramotno je za Republiku Hrvatsku da se dvije domaće tvrtke nađu na arbitraži na međunarodnome sudu u Londonu, a to će se, kako se čini, dogoditi ako Vlada "ne prekine tu priču koja je loše krenula, ako ne prekine spor i ne riješi problem već danas", rekao je Komadina na redovitom susretu s novinarima. Po njegovim riječima, postupak o arbitraži na Visokome sudu pravde (High Court of Justice) u Londonu stajao bi 3. maj na desetke tisuća eura, koje si on u trenucima borbe za vlastitu opstojnost ne može priuštiti. Vladu je pozvao da održi sastanak s članovima uprava 3. maja i Uljanik plovidbe te s predstavnicima ministarstava mora, gospodarstva i financija i da razriješi spor o financiranju četiriju tankera koji se u riječkome brodogradilištu grade za domaće naručitelje te da spriječi arbitražu na londonskome sudu. Za trenutačno stanje nisu krivi ni Uljanik plovidba ni 3. maj, treba pronaći optimalno rješenje, a dva resorna ministarstva, potpisnici ugovora o izgradnji tankera dužni su u skladu s obvezama iz ugovora razriješiti tu problematiku, istaknuo je Komadina.

ZAGREB - Turizam postiže onoliko uspješne rezultate koliko mu se šansi pruži, a šanse se ne stvaraju same po sebi nego se kreiraju, ali i dopuštaju, jedna je od poruka iz danas predstavljene knjige autora Borisa Vukonića "Turizam-Budućnost mnogih iluzija". Ne smatrajući da je turizam iluzija, pogotovo ne u očima samih turističkih djelatnika, nego mnogo više u očima i očekivanjima drugih, Vukonić u svojoj novoj stručnoj knjizi propituje i utjecaj povijesnih te sadašnjih događaja na dosadašnji razvoj turizma. Istaknuvši na predstavljanju knjige u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i da se za opstojnost turizma u budućnosti ne treba puno brinuti, Vukonić je kazao da će turizam sigurno i dalje ostati važan sadržaj života ljudi, ali će se uslijed velikih promjena u svijetu, posebno tehnoloških, u budućnosti drugačije putovati i odmarati. Nove tehnologije i razvoj usmjerit će turiste i u nove kutove svijeta, do sada turistički neotkrivene, čime će se 'rasteretiti' sadašnje poznate destinacije, među kojima je primjerice i Sredozemlje.

ZAGREB - Zagrebački glavni trg - Trg bana Josipa Jelačića uvršten je među 20 najljepših trgova u Europi prema istraživanju jednog od najpopularnijih belgijskih blogova 'StedenTripper Blog', izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ). Na tom su blogu od oko tisuću svojih posjetitelja zatražili ocjene pojedinih trgova u europskim gradovima, a zagrebački se središnji trg prema po tim ocjenama našao na 20. mjestu. Prvi je na listi briselski trg Grote Markt (kako stoji na ljestvici), slijedi ga Crveni trg u Moskvi, te trg Stanislas u francuskom gradu Nancy. Među 20 najljepših trgova su i Trafalgar Square u Londonu, Marienplatz u Munechenu, Trg svetog Petra u Rimu, Piazza San Marco u Veneciji te drugi.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja znatno pala s obzirom da se bliži kraj održavanja obvezne pričuve, a smanjena je, iako nešto blaže, i ponuda. Danas je prijavljena gotovo 30 posto niža potražnja nego u petak, u visini od 151,3 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je pala 13 posto, na 91,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 30,1 milijun kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,52 posto, što je 0,08 postotnih bodova manje nego u petak. Odobreno je i 1,2 milijuna kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, po cijeni od 1,2 posto. Na Tržištu novca danas je promet dosegnuo 31,3 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s u petak zabilježenih 0,74 na 0,55 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio nešto iznad 20 milijuna kuna, a dionički indeksi imali su različit smjer, dok je vrijednost Crobexa blago porasla, za 0,09 posto, vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 je pala za 0,43 posto. Tako je Crobex današnje trgovanje završio na 1.817,30 bodova, a Crobex10 na 959,32 boda. Ukupni promet Burze iznosio je 76,1 milijuna kuna, a intenzivnije se danas trgovalo državnim obveznicama kojima je u institucionalnom trgovanju ostvareno 50,9 milijuna kuna prometa, a u u prijavljenom 5,1 milijun kuna. Redovni promet iznosio je 20,1 milijun kuna, a najtrgovanija je bila dionica HT-a sa 9,1 milijun kuna prometa. Cijena dionice HT-a pala je za 0,52 posto, na 267,51 kunu. Po prometu slijede redovana i povlašena dionica Adris grupe, redovnom je ostvareno 2,9 milijuna kuna, a povlaštenom 1,8 milijuna kuna. Obje pritom bilježe rast cijene, redovna Adrisa za 1,64 posto, na 310 kuna, a povlaštena za 0,23 posto, na 262 kune. Više od milijun kuna prometa danas je još imala samo dionica Zagrebačke banke, protrgovano ih je za 1,2 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 3,15 posto, na 229 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙