FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dionice u minusu zbog napetosti na korejskom poluotoku

NEW YORK, 23. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Rastuće napetosti na korejskom poluotoku i zabrinutosti investitora vezane uz dužničku krizu u eurozoni danas su pritisnule naniže američke terminske indekse, najavljujući pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 83 bodova, a tehnološki Nasdaq 17 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks spustio se 11 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Sjeverna Koreja ispalila je danas na desetke granata na južnokorejski otok Yeonpyeong, što predstavlja jedno od najtežih bombardiranja nakon završetka Korejskog rata u 1953. godini.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak poručio je da odgovor Južne Koreje mora biti oštar nakon napada na taj otok, smješten svega 120 kilometara zapadno glavnog grada Seula.

Tečaj dolara porastao je na temelju tih vijesti, jer su investitori potražili sigurno utočište za svoj kapital, budući su se njihovim brigama oko europske dužničke krize pridružile i geopolitičke napetosti. Dolarov indeks .DXY ojačao je 0,4 posto, na 79,016 bodova.

U međuvremenu, porastao je i trošak osiguranja irskih i portugalskih državnih obveznica od rizika neplaćanja, a skočile su i premije koje investitori traže da bi kupovali irske i dužničke papire drugih perifernih država eurozone u odnosu na sigurnije njemačke obveznice.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori danas čekaju objavu druge procjene američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da će procjena pokazati rast BDP-a za 2,3 posto na godišnjoj razini.

Za nove smjernice investitori čekaju i objavu zabilješke s posljednjeg sastanka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, održanog 3. studenoga.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su na najniže razine u zadnja tri tjedna, ponajviše pod utjecajem gubitaka u bankarskom sektoru, u kojem su cijene dionica od sredine rujna oslabile za 13 posto.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,9 posto, na 5.630 bodova, pariški CAC 1,56 posto, na 3.759 bodova, a frankfurtski DAX 0,6 posto, na 6.779 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙