FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oprezno trgovanje

NEW YORK, 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas se različito kreću nakon što je Irska dan ranije prihvatila financijsku pomoć od Europske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), najavljujući oprezno trgovanje na Wall Streetu jer investitore brine moguće širenje irske 'zaraze' i na druge članice eurozone.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 16 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 1,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 1,6 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

EU i MMF prislati su u nedjelju pomoći Irskoj s otprilike 80 do 90 milijardi eura zajmova kako bi riješila bankarsku i proračunsku krizu.

Ta vijest ojačala je tečaj eura prema dolaru, koji je tijekom jutra dosegnuo i 1,3786 dolara, no potom je splasnuo na 1,3692 dolara.

A zbog slabljenja dolara cijena nafte premašila je 82 dolara za barel, prekinuvši 2-tjedni negativni niz.

Razvoj situacije oko irske dužničke krize mogla bi dominirati zbivanjima na svjetskim burzama do kraja tjedna, i to ne samo zbog toga što će američko tržište raditi sa smanjenim kapacitetom već od srijede uslijed ranijeg odlaska trgovaca na praznike u povodu Dana zahvalnosti u četvrtak.

Uz pitanje hoće li irska vlada biti u stanju uvesti još jedan program štednje na koji bi je mogao prisiliti MMF u zamjenu za dobivanje zajmova, najveća briga na svjetskim tržištima kapitala još je jedna prekomjerno zadužena zemlja eurozone – Portugal, koja počinje sve više privlačiti nepoželjnu pozornost investitora u državne obveznice.

„Vijest da će irska vlada prihvatiti pomoć zasigurno investitorima pruža olakšanje na početku tjedna, no čini se da tržišta shvaćaju da realizacija neće biti brza te da to neće nužno značiti i završetak dužničke krize u eurozoni“, napominje Will Hedden, trgovac vrijednosnim papirima pri IG Indexu.

Na europskim burzama jutrošnji dobitci su izbrisani, a najvažniji indeksi su u blagom minusu, budući da investitore brine širenje 'zaraze' iz Irske i na druge zemlje članice eurozone.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,39 posto, na 5.710 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 3.856 bodova. Frankfurtski DAX u blagom je plusu, za 0,2 posto, na 6.857 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙