FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB/RIJEKA - Pulski brodar Uljanik plovidba objavio je danas putem Zagrebačke burze da je protiv riječkog Brodogradilišta 3. maj pokrenuo arbitražni postupak vezano za brod Pomer te da je kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice) ishodovana privremena mjera kojom se 3. maju zabranjuje daljnja prodaja i sve ostale radnje vezane za transfer tog broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan je, komentirajući za Hinu tu informaciju, istaknuo da su u brodogradilištu iznenađeni ovakvom viješću. "Apsolutni apsurd je da dva hrvatska subjekta moraju tražiti rješenje izvan Hrvatske. Moralo bi postojati želje i volje da se poslovni problemi u ovakvim situacijama rješavaju unutar Hrvatske", kazao je. Brod Pomer je kompletiran i spreman za isporuku, a spor između 3. maja i Uljanik plovidbe je nastao oko utvrđivanja tržišne cijene broda, kazao je Kučan.

RIJEKA - Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro najavio je danas da će sindikat podići tužbu protiv splitske brodarske kompanije Split Ship Management u vlasništvu Ratka Božića zbog neisplata plaća, nepoštivanja standarda sigurnosti plovidbe i odbijanja molbi za repatrijacijom pomoraca. Brazzoduro je potvrdio kako je Sindikat pomoraca dobio punomoć od 27-ero pomoraca (hrvatskih i stranih državljana) koji plove u floti splitskog brodara i agenta-posrednika za zapošljavanje pomoraca Split Ship Management da sudskim putem zatraži isplatu zaostalih plaća i izbori se za repatrijaciju, odnosno povratak pomoraca u domovinu. Po Brazzodurovim riječima, radi se o pomorcima na osam brodova, čija ukupna neisplaćena potraživanja iznose oko 196 tisuća dolara.

ZAGREB - Arbitraža i mirenje mogu rasteretiti klasične sudove, smanjiti broj sudskih predmeta te pomoći da mnoštvo predmeta uopće ne dođe na sud, istaknuto je na 18. hrvatskim danima arbitraže i mirenja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Predsjednik Stalnog izbranog sudišta pri HGK Mihajlo Dika je istaknuo kako je potrebno maksimalno podržati arbitražu i mirenje i to tako da postanu realna snaga u afirmaciji Hrvatske kao pravne države. Arbitraža i mirenje potrebni su kako bi se smanjio pritisak na trgovačko sudstvo, kazao je predsjednik Visokog trgovačkog suda Mario Vukelić napominjući kako su problemi s kojima se susreću trgovački sudovi porast predmeta. Tako je zabilježeno 65 postotno povećanje parničnih predmeta te 45 postotno povećanje stečajnih predmeta. Stalno izbrano sudište pri HGK skrbi o organizaciji i provedbi suđenja te je najpropulzivnija institucija među zemljama regije. Godišnje se provodi rješavanje od 30 do 50 sporova, a lani je bilo više od 100 arbitražnih predmeta u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna. Ove se godine rješavaju 43 predmeta čija vrijednost za 100 milijuna kuna premašuje vrijednost prošlogodišnjih.

ZAGREB - Za daljnje jačanje turističkog sektora i povećanje njegove konkurentnosti izuzetno je važna dodatna edukacija i usavršavanje turističkih menadžera koji trebaju stvoriti još bolje turističke proizvode za novi kvalitetni skok hrvatskog turizma, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs otvarajući u Zagrebu dvodnevnu edukaciju za hotelske menadžere po standardima američkog sveučilišta Cornell. Ta edukacija, koju provodi Internacionalna turistička organizacija iz Zagreba te Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, okupila je 40-ak hotelskih menadžera iz najjačih hotelskih kuća. To je ujedno i prvi od dva predviđena programa edukacije po Cornell standardima, koji su vrlo cijenjeni u svjetskom hotelijerstvu, a koje Ministarstvo temeljem ugovora s ITA-om (osnovanom prije godinu dana) sufinancira s ukupno 350 tisuća kuna.

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i pročelnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Vesna Matijašević potpisali su danas sporazum o partnerstvu za zapošljavanje s osnivačima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Grada Zagreba. Nakon potpisivanja sporazuma slijedi izrada strategije razvoja ljudskih potencijala i akcijskog plana zapošljavanja za grad Zagreb, a strategija bi trebala biti dovršena do kraja svibnja, kazala je Matijašević. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje, kako je istaknuto, postaje ključni pokretač lokalnog razvoja i predstavlja bitan čimbenik u mogućnostima korištenja europskih socijalnih i strukturnih fondova. Bandić je kazao kako je šteta što ovaj sporazum nije potpisan i ranije, jer bi možda u ova krizna vremena omogućio da se sačuvaju radna mjesta ali i otvore nova. LPZ je nastavak dosadašnjih projekata koje je HZZ provodio kroz program CARDS, a čijom provedbom je uspostavljeno lokalno partnerstvo u 8 županija. Opći cilj projekta je smanjiti nezaposlenost i prijetnje od nove nezaposlenost.

ZAGREB - Republika Hrvatska prenijela je 2.859.148 dionica Hrvatskog telekoma, što čini 3,5 posto temeljnog kapitala te kompanije, na vlasnički račun Umirovljeničkog fonda, čime država prestaje biti prisutna u vlasničkoj strukturi HT-a, objavio je danas HT na Zagrebačkoj burzi. HT je tu informaciju objavio danas na Burzi temeljem, kako navode, uvida u stanje vlasničkih računa kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Prema današnjim podacima s web stranice SKDD-a Umirovljenički fond je s prenesenih 3,5 posto dionica na četvrtom mjestu u vlasničkoj strukturi HT-a. Većinski vlasnik HT-a njemački Deutsche Telekom (DT) drži 51 posto dionica. Odluku o prijenosu državnog dioničkog udjela u HT-u na Umirovljenički fond bez naknade hrvatska je Vlada donijela na zatvorenom dijelu svoje sjednice 19. studenog. Svrha tog prijenosa je, kako su tada izvijestili iz Vlade, unos imovine u skladu sa Zakonom o umirovljeničkom fondu.

ZAGREB - Tijekom 2009. godine u Hrvatskoj je izdano 6.808 odobrenja za uporabu građevina što je 13 posto manje nego u 2008. godine kad ih je bilo 7.825, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema vrstama građevina, za zgrade je izdano 6.010 odobrenja ili 88,3 posto od ukupno izdanih odobrenja za uporabu građevina, a za ostale građevine 798 odobrenja odnosno 11,7 posto. Odobrenja za uporabu lani su izdana za 16.849 stanova u zgradama, a među njima je najviše trosobnih - 5.149 i dvosobnih - 5.076. Kod nestambenih zgrada, najviše odobrenja za uporabu građevina izdano je za zgrade za trgovinu na veliko i malo - 301 te za industrijske zgrade i skladišta - 268, a za hotele i slične zgrade izdano je 123 odobrenja. Prema županijama, najviše odobrenja za uporabu građevina 2009. godine izdano je je u Istarskoj županiji (814), a slijede Primorsko-goranska županija (698) i Grad Zagreb (575).

ZAGREB - Uz nešto veći fokus investitora na dionice HT-a i Adrisa, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u blagom minusu, unatoč pozitivnom raspoloženju koje vlada na inozemnim tržištima. Crobex indeks u 12,15 sati bio je u minusu 0,13 posto, na 1.793 boda. Crobex10 je oslabio 0,08 posto, na 955 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12,2 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je zasad dionicom HT-a, u visini od 7,4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,7 posto, na 269,56 kuna. Milijunski promet postignut je i povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 2,64 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,7 posto, na 257 kuna. Po visini prometa slijedi dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 603.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 804,1 kunu.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,419701 kunu. Kuna je ojačala i prema ostalim promatranim inozemnim valutama, prema američkom dolaru za 0,72 posto, britanskoj funti za 0,80 posto, a švicarskom franku za 0,26 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,623116 kuna, funte 8,786950 kuna, a švicarskog franka 5,626954 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙