FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Davora Runtića "Tako smo branili Vukovar"

ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Knjiga publicista Davora Runtića "Tako smo branili Vukovar" predstavljena je večeras u sklopu Zagrebačkih šokačkih divana u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi su govorili potpredsjednik Vlade nacionalnoga jedinstva Zdravko Tomac, vukovarski branitelji Damir Markuš - Kutina, Mladen Novak i autor.

Tomac je rekao kako je Runtić nezaobilazan kroničar ratnih devedesetih godina i kako mnoge detalje iz Domovinskoga rata otima zaboravu. "Bilježi događaje, piše o ljudima i njihovim ratnim sudbinama", rekao je.

Tomac smatra kako se hrvatski narod nalazi pred prijetnjom da izgubi pamćenje jer mu njegove elite nameću laž umjesto istine. "Prijeti nam opasnost da se krivotvori istina o Domovinskom ratu i slavnoj vukovarskoj epopeji", kazao je Tomac dodavši kako se na taj način ponovno ponižavaju oni koji su svoje živote položili za našu slobodu.

Ocijenio je kako su nedavno na Ovčari vukovarske majke s pravom okrenule leđa predsjednicima Josipoviću i Tadiću jer su tim činom njih dvojica izjednačili genocid počinjen u Vukovaru nad hrvatskim narodom što ga je isplanirala država s pojedinačnim zločinom hrvatskih vojnika u Paulin Dvoru.

Po riječima Damira Markuša, Runtić je svojom knjigom sačuvao dio istine o Domovinskom ratu kojeg neki pokušavaju gurnuti pod tepih. Ocijenio je kako je najgore zaboraviti ono što se dogodilo u Vukovaru te dodao kako su još trojica suboraca iz njegove postrojbe na popisu nestalih.

Podsjetivši kako je nakon zauzeća Vukovara završio u logoru Stajićevo, Novak je rekao kako se nakon razmjene 14. kolovoza 1992. ponovno vratio u Hrvatsku vojsku te u njoj ostao sve do 21. veljače 1996., kad je pokrenut proces reintegracije Hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske.

"Borio sam se na sve načine da iz Vukovaraca izvučem što više podataka", kazao je Runtić i dodao kako su se pojedini ljudi otvarali razgovoru tek nakon povratka njihovih suboraca iz srpskih logora.

Podsjetio je kako je materijal za knjigu počeo pisati još 1992. godine, a zadnje svjedočenje, kako je istaknuo, zabilježio je prije tri mjeseca.

Knjiga "Tako smo branili Vukovar" (605 str.) 33. je po redu Runtićeva knjiga o Domovinskom ratu. U njoj su objavljena svjedočanstva branitelja Vukovara, njih ukupno pedeset i osam.

Knjigu je objavila vinkovačka nakladna kuća Neobična naklada.

Davor Runtić rođen je 1941. u Splitu. Živi u Slavoniji. Profesor je povijesti i zemljopisa. Sudionik je Domovinskog rata i slikar sa statusom slobodnog umjetnika. Bio je ratni dopisnik Hine. Jedan je od najplodnijih pisaca i kroničara Domovinskog rata. Objavio je uz ino serijal knjiga "Junaci Domovinskog rata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙